Een Werk aan de Muur shop

Liggend damhert

- Werkcode: 130 265

Wildfotografie NL over Liggend damhert

Dit hert ligt uit te rusten van alle bronstaktiviteiten.

De bronst valt in de tweede helft van oktober en duurt tot begin november. In tegenstelling tot het edelhert probeert het damhert tijdens de bronst normaliter geen harems aan zich te binden. Tijdens de aanloop naar de bronsttijd gaan de mannetjes gevechten aan voor een territorium. Tijdens de bronst teren de herten niet voor niets meer dan een kwart van hun lichaamsgewicht in.

Grofweg kun je een drietal signalen onderscheiden waar het hert gebruik van maakt:

Visuele signalen op goed zichtbare plekken; het machogedrag dat we ook kennen van sommige collega? als er een vrouw ten tonele verschijnt.
Akoestische signalen; in tegenstelling tot het edelhert is het burlen bij het damhert beperkt tot een boerend knorren
Reuksignalen; deze bestaan uit klieraf-scheidingen en het sproeien van urine in de bronstkuilen en op het onderlichaam
Meestal bestaat dit uit schijngevechten, maar echte gevechten komen voor. Er vallen echter zelden doden. Het veroverde territorium dient als strijdperk, ?lek? genaamd, en ligt in ongeveer hetzelfde gebied als de voorgaande jaren. De leks kunnen groot zijn (alsof er een circustent heeft gestaan) of klein (soms niet groter dan een bronstkuil). Met de hoeven krabt hij een ondiepe kuil in de grond, die hij besproeit met urine. Het territorium wordt gemarkeerd door langs de bomen te schuren
Wildfotografie NL profielfoto

Dit werk wordt aangeboden door Wildfotografie NL

Maarten van der Belt, geboren en getogen in Geertruidenberg. Letterlijk onder de rook van de Amercentrale. Als zoon van een kleinwild jager werd de omgang met de natuur en het wild mij met de paplepel ingegeven.Op zaterdag met papa mee op jacht, dat was waar ik, als klein manneke van een jaar of 6-7 de hele week naar uitkeek. Op school had ik meer oog voor wat er zich buiten afspeelde als wat de leraar of lerares te vertellen had. Buiten zaten immers altijd wel wat konijnen en houtduiven op het grasveldje. Mijn schoolwerk was dan ook nooit af en ik moest regelmatig nablijven, dit tot grote frustratie van de leraar. Als ik dan weg mocht zat ik zo snel als het kon in de polder om daar te spelen en hutten te bouwen. Als het geen weer was om buiten te spelen zat ik uren in boeken over wild en over de jacht te bladeren. Vooral de foto's in de verschillende jachtbladen en catalogussen spraken mij erg aan. Steeds weer opnieuw bladerde ik die boeken door, een reebok in het graan, een burlend edelhert, een wildzwijn wroetend in de grond, een eend die net opvliegt uit het water... prachtig vond ik ze.Het duurde echter nog heel wat jaren voordat ik zelf het idee kreeg om het wild te gaan fotograferen. In eerste instantie was het me vooral om de reeën te doen. Die wilde ik op de foto krijgen, dit bleek echter minder eenvoudig dan gedacht. Je loopt niet zomaar even de polder in en komt terug met een mooie plaat van een ree. Kennis is zeer belangrijk! Dus weer de boeken gepakt waarin ik vr

Alle werken van Wildfotografie NL


Waarom je kiest voor Liggend damhert op canvas

  • Inmiddels al het derde werk van Werk aan de Muur ontvangen. Met tussenpozen van aantal jaren, het is nog steeds top kwaliteit!
  • Fine-art giclée afdrukkwaliteit
  • Ragscherp en kleurvaste prints
  • Gespannen op duurzaam, PEFC-goedgekeurd hout

Liggend damhert

Koop de foto Liggend damhert van Wildfotografie NL op canvas, aluminium dibond, (ingelijste) fotoprint, behang en Art Frame, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 130 265
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
102,- Nu gratis verzending!

Betaal direct of achteraf. Of in 3 delen, zonder extra kosten.