Werkcode: 360065

Molen "Hoogland" nabij Leeuwarden net na zonsondergang

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
88 gratis verzending!
Molen "Hoogland" nabij Leeuwarden net na zonsondergang van Kevin Boelhouwer

Dit werk in jouw (woon)kamer bekijken?

Gebruik onze app en hang een werk virtueel op in je eigen ruimte. Met de werkcode hang je elk werk eenvoudig virtueel op in onze Android, iPhone & iPad app. Meer over de werking van de app .

Download onze App in de AppStore Download onze App in de PlayStore

Omschrijving

De Kramersmolen en de Molen Hoogland stonden vroeger samen bij Wirdum, waar ze vlak bij het Van Harinxmakanaal de polder Wirdumer Nieuwland bemaalden. Ze raakten in verval nadat ze deze functie hadden verloren. De beide spinnenkopmolens werden in 1985/1986 eigendom van de Stichting De Fryske Mole, die ze liet verhuizen naar een plaats ongeveer twee kilometer ten westen van Goutum aan de Zwette, om ze daar te restaureren. In 2002 werd de restauratie van de Kramersmolen voltooid. Het herstel van de Molen Hoogland was in 2004 klaar. Beide molens zijn maalvaardig en kunnen op afspraak worden bezichtigd.

De molen heeft een oud-hollands gevlucht met houten roeden. De bovenas is eveneens van hout. De molen wordt gevangen (geremd) met een vlaamse vang, die wordt bediend met een trekvang.

Het water wordt opgevoerd met een driegangige vijzel. De vijzel heeft een doorsnede van 68 cm. De vijzel kan 81 liter water per schroefomwenteling opvoeren. Bij 100 enden (25 omwentelingen per minuut) van de bovenas kan de molen 215 kuub water per uur uitmalen.

81 × 25 × 1,77 = ~3.585 liter per minuut. 3.585 × 60 is 215.000 liter per uur.

Over Kevin Boelhouwer

Kevin Boelhouwer profielfotoword later aangevuld ..

Alle werken