Paard van Marken

- Werkcode: 536 680

Jeroen de Jongh over Paard van Marken

De Vuurtoren van Marken, in de volksmond het Paard van Marken, is een vuurtoren op het eiland Marken. De huidige vuurtoren is ontworpen door Jan Valk en gebouwd in 1839 en staat op de oostelijke punt van het eiland. De toren heeft een lichthoogte van 16 meter en een lichtbereik van 9 zeemijlen.

De toren is in 1700 begonnen als een vierkante vuurtoren. Dit was er een van drie vuurtorens bij Marken, De Ven en Hoek van 't IJ waartoe in 1699 werd besloten om de route van de Waddenzee naar Amsterdam te markeren. De torens waren voorzien van olielampen volgens het ontwerp van Jan van der Heyden.

In 1839 werd de vierkante stenen toren vervangen door een rond ijzeren exemplaar op de oude fundering. Later werden er een bakstenen gebouw met een woning en opslagplaats aan de vuurtoren gebouwd, die de toren de karakteristieke vorm gaf.

In 1884 kreeg de toren een mistbel. De hamers hiervan werden aangedreven door een uurwerk, met valgewicht in de toren. In 1919 is de mistbel vervangen door een misthoorn, hiervoor werd een een machinekamer gebouwd tussen de vuurtoren en de woning.

Regelmatig heeft de vuurtoren last van kruiend ijs. In 1971 was dit zo erg dat de toren enkele centimeters van zijn plaats werd geduwd. Het lichtwachtershuis naast de toren wordt bewoond.

In 1992 is het oude lichthuis vervangen door een nieuw exemplaar. Het oude lichthuis is vandaag de dag te vinden op het terrein van de reddingsbrigade bij de haven van Marken.

Sinds 1970 bezit de toren de statu
Jeroen de Jongh profielfoto

Dit werk wordt aangeboden door Jeroen de Jongh

Welcome to my shop. I, an Amsterdam born and raised guy with an international mindset (hence the introduction in English), had the choice between offering you a nice catchphrase, or nice photos. I chose the latter.So enjoy, and I hope you will find something from my humble shop that you would love to have on one of your walls.

Alle werken van Jeroen de Jongh


Waarom je kiest voor Paard van Marken op canvas

  • Inmiddels al het derde werk van Werk aan de Muur ontvangen. Met tussenpozen van aantal jaren, het is nog steeds top kwaliteit!
  • Fine-art giclée afdrukkwaliteit
  • Ragscherp en kleurvaste prints
  • Gespannen op duurzaam, PEFC-goedgekeurd hout

Paard van Marken

Koop de foto Paard van Marken van Jeroen de Jongh op canvas, aluminium dibond, (ingelijste) fotoprint, behang en Art Frame, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 536 680
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
126,-
  • Nu gratis verzending!
  • Op maat gemaakt, bekijk de levertijden