Een Werk aan de Muur shop

Sint-Servaasbasiliek Maastricht en RELIKWIEËN in een Noodkist

- Werkcode: 957 717

Karen Nijst over Sint-Servaasbasiliek Maastricht en RELIKWIEËN in een Noodkist

Op deze tekening die ik in mei 2021 maakte, zie je de Sint-Servaasbasiliek op het Vrijthof die naar men aanneemt, gebouwd is op het graf van Sint-Servaas. Over het leven van bisschop Servaas die in de 4e eeuw werd geboren, is weinig met zekerheid bekend. Verschillende historische bronnen mag je met een flinke korrel zout nemen. Vooral in de middeleeuwen ontstonden tal van legenden over wonderen die in de loop der tijd aan Servaas zijn toegeschreven.

Een van de bekendste legendes is dat hij tijdens een bezoek aan Rome van de apostel Petrus de sleutel van de hemelpoort ontving. De sleutel, alsmede een fresco van het tafereel, zijn te bewonderen in de schatkamer van de Sint Servaaskerk.

Volgens de verhalen was Sint-Servaas een zeer gelovig man en hij zou zelfs verwant zijn aan Johannes de Doper en Jezus Christus. Op latere leeftijd vertrok hij naar Maastricht, waar hij de eerste bisschop van de Nederlanden en patroonheilige van Maastricht werd, en beschouwd wordt als de grondlegger van het christendom in Nederland. Het is echter zeer de vraag of Servaas werkelijk heeft bestaan, en zo ja, of hij ooit in Maastricht is geweest.

Beeld Sint Servaas
Een mooi verhaal is dat keizer Hendrik III besloot een borstbeeld van Servaas te laten maken om hem te eren. Zijn goudsmeden maakten een prachtig beeld, maar Servaas bleef maar scheel kijken. En het lukte hen niet dit te herstellen. De keizer werd woedend en smeet de arme mannen in de kerkers. Later kreeg Hendrik een visioen waa
Karen Nijst profielfoto

Dit werk wordt aangeboden door Karen Nijst

Mijn passies zijn tekenen, schrijven, reizen, ontwerpen, grafisch vormgeving en (website) programmering. Momenteel heb ik al jarenlang mijn eigen webbureau, maar in de vrije uurtjes teken ik zo veel en vaak mogelijk. De laatste jaren werk ik graag op papier én –steeds vaker- op mijn IPAD Pro. Alles is getekend, alleen vind ik het wel interessant om foto’s van kranten of ansichtkaarten te verwerken in mijn Mixed Media werk.

Ik vind het een uitdaging om te zoeken naar het beste kleurenpalet, juiste compositie en uitsnedes. Ook combineer ik vaak verschillende taferelen. Daarnaast is het niet mijn voornaamste streven om mensen herkenbaar weer te geven tenzij het om een portret gaat natuurlijk. Ik wil gewoon een bepaalde sfeer zo goed mogelijk weergeven!

Ik kan mezelf verliezen in zo’n tafereel. Zoals de tekening van de markt in Maastricht. Wat denken die mensen? Waar gaan ze naartoe? Hoe zou hun leven eruit zien? Zoiets blijft boeien tijdens het tekenen van elk figuurtje -hoe klein dan ook- .

Carnaval
Uiteraard is ook de vastelaovend in Mestreech onderwerp van menig tekening. Een dankbaar onderwerp zelfs, want alleen in Maastricht vind je de sjoenste taferelen. Prachtig uitgedoste mensen, heerlijke kleuren… fantasierijk én vooral: ‘sjiek’.
Sinds ik in Brabant woon, ga ik graag naar de Kempenoptocht. Ook dat heeft de nodige inspiratie opgeleverd voor verschillende tekeningen.

Alle werken van Karen Nijst


Waarom je kiest voor Sint-Servaasbasiliek Maastricht en RELIKWIEËN in een Noodkist op canvas

  • Inmiddels al het derde werk van Werk aan de Muur ontvangen. Met tussenpozen van aantal jaren, het is nog steeds top kwaliteit!
  • Fine-art giclée afdrukkwaliteit
  • Ragscherp en kleurvaste prints
  • Gespannen op duurzaam, PEFC-goedgekeurd hout

Sint-Servaasbasiliek Maastricht en RELIKWIEËN in een Noodkist

Koop de illustratie Sint-Servaasbasiliek Maastricht en RELIKWIEËN in een Noodkist van Karen Nijst op canvas, aluminium dibond, (ingelijste) fotoprint, behang en Art Frame, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 957 717
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
97,- Nu gratis verzending!

Betaal direct of achteraf. Of in 3 delen, zonder extra kosten.