Watermolen Sint-Gertrudis-Pede

van vw-photography

Watermolen Sint-Gertrudis-Pede van vw-photography

Koop dit werk op canvas, aluminium dibond, (ingelijste) fotoprint, behang en print op doek, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 703195
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
94 Nu gratis verzending!
  • Gratis verzending
  • Verzendklaar binnen 7 tot 10 werkdagen

Omschrijving

Watermolen Sint-Gertrudis-Pede.

Lostraat 84, 1703 Schepdaal
In 1392 al werd de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede vermeld in een acte: “Sweder van Abcoude, Heer van Gaasbeek, kocht van Arnoul, zoon van Gielelmus van Pede, een heuvel met woningen op de top en met een watermolen aan de voet.”
Volgens sommige bronnen zou Pieter Bruegel de Oude de watermolen in beeld gebracht hebben meer dan 400 jaar geleden, o.a. op de schilderijen “De terugkeer van de kudde” en “De ekster op de galg”. In 1800 werkten in ons land zo’n 3.000 watermolens en evenveel windmolens. Er was één molen per 500 à 1.000 inwoners. Later werd de stoommachine de voornaamste energiebron. In 1935, na de elektrificatie, waren wind- en watermolens bijna uitgespeeld voor de maalderij.
In 1989 werd de Watermolen van Pede aangekocht door de gemeente Dilbeek. Na een zeer grondige restauratie is de molen sinds 2002 weer maalvaardig en daardoor een van de weinige maalvaardige watermolens in het Pajottenland! Ook uniek is het hondenrad waarbij de hond via het draaien van de hondenmolen boter karnde. Groepen kunnen op aanvraag de watermolen bezoeken. Per groep zijn er maximaal 25 personen. Een bezoek aan de molen omvat een maaldemonstratie met technische uitleg van de molenaar en een rondleiding in het hele gebouw.

Dit werk wordt aangeboden door vw-photography

vw-photography profielfoto

Alle werken