Interview met beeldmaker Jacco Hinke

Stillevens met een leuke twist

Nee, het is geen Photoshop; de werken van Jacco Hinke zijn daadwerkelijk zo geschilderd. Super tof! Geïnspireerd door oude meesters zoals Jan Davidsz. de Heem gaat Jacco aan de slag om oude meesters te moderniseren met een leuke twist.

In Nuenen woont Jacco met zijn lieve vrouw en twee jonge kinderen. In het dagelijks leven is hij werkzaam in de maatschappelijke crisisopvang. Een heel dankbaar beroep, maar zijn carrière begon ooit heel anders; want Jacco heeft altijd al van tekenen en schilderen gehouden. “Toen ik als kind keuzes moest maken voor mijn studie en beroep, vond ik een studie in de reclame een verstandige keuze,” begint Jacco. Maar het romantische verlangen, zoals hij het zelf noemt, om een onafhankelijk kunstenaar te worden groeide en groeide. Dus na vier jaar reclame te hebben gestudeerd, besloot hij een vervolgstudie aan de kunstacademie te doen. “Dat was voor mij de beste keuze die ik ooit heb gemaakt,” zegt Jacco. “Ik hield van alle verschillende ambachten en vakken zoals beeldhouwen, fotografie, zeefdrukken, schilderen en tekenen. En ook filosofie en geschiedenis.”

“Toen ik het Van Gogh museum in Amsterdam bezocht, werd ik gelijk gefascineerd en werd geraakt door door de enorme hoeveelheid energie in zijn schilderijen. Ik besloot dat ik de beste schilder wilde worden die ik maar kon worden.”

Het spreek voor zich dat Jacco zijn inspiratie haalt uit oude meesters. “Maar soms is een leeg doek ook al voldoende voor inspiratie. Of een stuk behang, of een foto, of een gedachte… Eigenlijk heb ik niet echt een manier om tot een beeld te komen. Het plezier van het werken zou er ook snel vanaf zijn als ik mezelf niet meer zou verrassen,” lacht hij.

De stappen die hij onderneemt bij het maken van een schilderij zijn dus per schilderij heel verschillend. “Ik probeer er altijd klaar voor te zijn als iets zich voordoet. Als er dan iets in me op komt, dan kan het spel beginnen, dan ga ik lekker schilderen. Als ik klaar ben en ik kan er lang naar kijken waarbij het beeld me blijft boeien, dan ben ik tevreden.”

Stylist Annet over de werken van Jacco Hinke: "Een leuke manier om het oude van toen nu in je woonkamer te laten pronken!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Jacco Hinke!

Uit de community