Lees het interview met beeldmaker Kristof Ven

Urbexer Kristof Ven vertelt.

Toen de Belgische Kristof Ven zo’n acht jaar geleden zijn eerste spiegelreflexcamera kocht, begon voor hem het grote avontuur. Kristof verkende langzaamaan zijn camera en toen hij het apparaat aardig onder de knie kreeg, ging hij los.

“Op een dag besloot ik naar het Kasteel in Noisy te gaan,” begint Kristof. “Ik wou het kasteel graag eens in het echt zien en besloot het te gaan fotograferen.” Door wat te googlen wist hij de exacte locatie te vinden. Ook Wikipedia weet interessante informatie te vertellen over deze waanzinnig mooie locatie. Na een mooie dag fotograferen en een volle geheugenkaart, keerde Kristof weer huiswaarts. “De foto’s die ik had gemaakt plaatste ik op Facebook. Het leuke was dat oude vrienden van mij, waar het contact eigenlijk al min of meer mee verwaterd was, mij aanspraken. Zij hadden klaarblijkelijk dezelfde interesse en tevens onlangs een goede camera gekocht. De oude vriendschappen bloeiden weer op en we spraken regelmatig af om te fotograferen.”

Het liefst fotografeert Kristof in het thema Urbex (urban exploring), je weet wel, die verlaten panden. Onze fantasie maakt dat we gaan nadenken over wat er zich ooit, in een ver verleden heeft afgespeeld. Wie hebben er gewoond? Wat was de reden dat ze (in sommige gevallen) halsoverkop vertrokken zijn? En vooral: waarom staat het leeg? Sommige gebouwen zijn zo ontzettend mooi dat we haast wel verbaasd zijn dat het leeg staat in extreme staat van verval. Kristof bezoekt ze en legt prachtig beeldmateriaal vast.

“De afgelopen jaren kwam ik in tal van landen: Duitsland, Polen, Tsjechië, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Kroatië, Bosnië… Overal ging ik hier voor het fotograferen van verlaten gebouwen. Deze gebouwen fascineren me ontzettend. De gebouwen zijn prachtig en er hangt een bijzondere sfeer. Ik blijf toch wel verbaasd over wat mensen allemaal achterlaten. Alsof het niets is…”

Het favoriete werk van Kristof is de Spiraaltrap. Een prachtige plaat waarbij het contrast tussen oud en nieuw goed zichtbaar is. We zien een authentieke spiraaltrap met een gebloemd hekwerk als leuning met daarbij een moderne glasplaat, welke ieder een eigen lijnenspel in de foto stempelt. “Het maken van deze foto was een groot avontuur. Het was een super leuke trip en we hebben leuke mensen ontmoet die ons geholpen hebben zodat we hier legaal konden fotograferen.”

Stylist Eileen over de werken van Kristof Ven: "Verlaten panden zijn helemaal hip & happening. Ze komen goed tot recht in een strak en modern interieur."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Kristof Ven!

Uit de community