Cirkels in de nacht - sterrensporen

Cirkels in de nacht - sterrensporen van Karla Leeftink

Materiaal, afmeting en opties aanpassen.

,- gratis verzending!

In je winkelmand

Werkcode: 140280

Cirkels in de nacht - sterrensporen van Karla Leeftink

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
92 gratis verzending!
Cirkels in de nacht - sterrensporen van Karla Leeftink

Dit werk in jouw (woon)kamer bekijken?

Gebruik onze app en hang een werk virtueel op in je eigen ruimte. Met de werkcode hang je elk werk eenvoudig virtueel op in onze Android, iPhone & iPad app. Meer over de werking van de app .

Download onze App in de AppStore Download onze App in de PlayStore

Omschrijving

Op heldere nachten is het mogelijk om op de donkerste plaatsen in Nederland sterrensporen te fotograferen rond nieuwe maan. Op een koude avond in februari sta ik met dat doel in het veld. Het is een dag voor nieuwe maan en de maan is al onder gegaan. Ik heb zorgvuldig mijn locatie bepaald: ik sta bij 'De Baak', een prachtig markeringsteken voor wandelaars van het Pieterpad aan de rand van het Balloërveld. De Baak - gemaakt door kunstenaar Arie Fonk - bestaat uit zestig zwerfkeien: een grote zwerfkei in het midden met rondom een cirkel van keien, die uiteindelijk naar de plaat op de zwerfkei leiden. Op de baak zijn twee handen te zien die elk een kant op wijzen. Er is te lezen: Pietersberg 415 km, Rolde klein stoefie, Pieterburen 67 km, Gasteren 1/2 uur goans. De baak zelf wijst naar boven, naar de poolster, Er zou dus wat mij betreft nog toegevoegd kunnen worden: Polaris, 323 lichtjaren...Ik zoek de grote beer als het donker genoeg geworden is en vind zo snel de poolster. Ik maak mijn statief en fotoapparaat klaar met de juiste instellingen en dan begint het wachten op het donker. Ik maak een serie van 130 aaneengesloten foto's van elk 29 seconden. De foto is uiteindelijk het resultaat van een opeenstapeling van 72 foto's van elk 29 seconden (ISO 800, f/4) in Photoshop waarbij ik uit elke afzonderlijke foto vliegtuigstrepen e.d verwijderd heb. Zo ontstaat een beeld met niet alleen een cirkel van stenen maar met nog veel meer cirkels, namelijk van sterrensporen in de lucht.

Over Karla Leeftink

Karla Leeftink profielfotoVanuit mijn woonplaats Assen houd ik mij bezig met natuurfotografie. De gebieden van de Drentsche Aa zijn erg geliefd bij mij op de momenten van de dag waarop het licht het mooist is. Landschapsfotografie, nachtfotografie en het fotograferen van dieren horen bij mijn voorkeuren. In 2018 is mijn boek 'Reeën het jaar rond' uitgekomen.

Alle werken