Europees Krenteboompje

Europees Krenteboompje van tiny brok

Materiaal, afmeting en opties aanpassen.

,- gratis verzending!

In winkelwagen

Europees Krenteboompje

van tiny brok

Europees Krenteboompje van tiny brok

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 796433
Kies het materiaal Meer informatie
Ingelijst
Kies materiaal opties Speciale wens?
182 gratis verzending!

Omschrijving

Het Europese krentenboompje (Amelanchier ovalis) is een 1 tot 4 m hoge struik uit de rozenfamilie (Rosaceae).

Het is de enige soort uit zijn geslacht die van nature in Europa voorkomt. De soort komt van nature ook voor in de Kaukasus en Noord-Afrika[1]. In Europa wordt de soort vooral aangetroffen in berggebieden. Deze soort gedijt op droge, warme groeiplaatsen op basenrijke grond met weinig organische stof[2]. De thermofiele soort wordt in Frankrijk naar het zuiden toe dan ook algemener[3].

De groene bladeren zijn aan de onderzijde overdekt met fijne haartjes[2], een aanpassing aan droogte. De fijne haartjes geven de onderzijde van de bladeren een grijsgroene tot witte verschijning. De bloeiwijze bestaat uit een rechtopstaande, behaarde, eindstandige tros met drie tot negen witte bloemen. Deze soort heeft de grootste bloemen van alle krentenboompjes. De vruchten zijn blauwzwarte bessen met een kroontje erop. De vrucht is sappig en zoet en derhalve zeer geliefd bij vogels.

Het Europese krentenboompje komt in Nederland niet natuurlijk voor[1][4]. Daarentegen komt het Amerikaanse krentenboompje (Amelanchier lamarckii) wel voor in Nederland[5]. Deze exoot is ingeburgerd in het begin van de 20e eeuw en wordt met name aangetroffen op kalkarme zandgronden[6]. In scherp contrast met het Europese krentenboompje groeit het Amerikaanse krentenboompje goed op humeuze, lichtvochtige standplaatsen in de halfschaduw. Dergelijke standplaatsen zijn onder andere in Drenthe aan te tre

Dit werk wordt aangeboden door tiny brok

tiny brok profielfotohobby fotograaf

Alle werken