Glas-in-lood raam Alkmaarse synagoge

Glas-in-lood raam Alkmaarse synagoge van Mike Bing

Materiaal, afmeting en opties aanpassen.

,- gratis verzending!

In winkelwagen

Glas-in-lood raam Alkmaarse synagoge

van Mike Bing

Glas-in-lood raam Alkmaarse synagoge van Mike Bing

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 94893
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
107 gratis verzending!

Omschrijving

Alkmaar was in 1604 de eerste Hollandse stad waar joden zich probleemloos konden vestigen. In de loop van de 17e eeuw neemt het aantal joden in de stad dan ook toe. Men maakt voor de sjoeldienst aanvankelijk gebruik van de huiskamers van de verschillende joodse gezinnen, maar in 1792 komt de eerste echte synagoge gereed, aan de Laat, niet ver van de Kapelkerk. Dit pand bleek echter al snel niet meer aan de eisen te voldoen. In 1804 wordt het huidige gebouw gekocht, dat vervolgens flink wordt verbouwd en z'n huidige uiterlijk in 1844 krijgt.

Na de oorlog blijkt de joodse gemeenschap te zijn gedecimeerd. De synagoge komt leeg te staan en kan door de overgebleven Alkmaarse joden niet meer worden onderhouden. In 1954 nemen de baptisten het gebouw over. Zij knappen het gebouw op en gebruiken het tot 2008, het jaar waarin de baptisten naar een ander gebouw verhuizen en de voormalige synagoge leeg komt te staan.

Alkmaar heeft inmiddels weer een aanzienlijke joodse gemeenschap gekregen en er is dan ook veel animo om de oude synagoge opnieuw in gebruik te nemen. Na de nodige onderhandelingen krijgt de Stichting Alkmaarse Synagoge (SAS) inderdaad toestemming om het gebouw z'n oorspronkelijke functie terug te geven. December 2011 wordt, na een uitgebreide restauratie, de Alkmaarse synagoge weer in gebruik genomen.

Dit werk wordt aangeboden door Mike Bing

Mike Bing profielfotoGedreven fotograaf met een voorkeur voor landschappen en stadsgezichten alsmede closeup werk. Benadrukt vaak details in een groter geheel. Maakt vaak gebruik van verschillende nabewerkingstechnieken om de werkelijk weer te geven zoals deze wordt ervaren, niet zoals deze echt gezien wordt. Fotografie als gevoel.

Een percentage van alle verkopen komt ten goede aan waardevolle open-source projecten op het gebied van beeldbewerking.

Alle werken