Schwanenstein

Schwanenstein van Frans van Hoogstraten

Materiaal, afmeting en opties aanpassen.

,- gratis verzending!

In je winkelmand

Werkcode: 185262

Schwanenstein van Frans van Hoogstraten

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
163 gratis verzending!
Schwanenstein van Frans van Hoogstraten

Dit werk in jouw (woon)kamer bekijken?

Gebruik onze app en hang een werk virtueel op in je eigen ruimte. Met de werkcode hang je elk werk eenvoudig virtueel op in onze Android, iPhone & iPad app. Meer over de werking van de app .

Download onze App in de AppStore Download onze App in de PlayStore

Omschrijving

Deze foto kreeg een "eervolle vermelding" op de International Photography Awards (IPA) in 2015.

Deze grote zwerfkei van 60m³ ligt in de Oostzee, vlak voor de kust van het schiereiland Rügen, in het voormalig Oost-Duitsland. De foto is gemaakt bij ruim 15 graden vorst waardoor een verbinding van ijs kon ontstaan. Maar dezelfde kristallisatiedruk van ijs heeft ervoor gezorgd dat de steen aan de westkant diep gespleten is. Men verwacht op korte termijn een afscheiding van het grote losse linker deel. Zoals bij zovele zwerfstenen wordt er over de Schwanenstein een sage verteld. Volgens dit verhaal verbergt Adebar de ooievaar de baby?s in deze steen voor hij ze naar het vasteland brengt. Voor velen was het een bron van geluk. Bijzonder wrang is daarom het incident dat op 13 februari 1956 afspeelde. Drie jongetjes uit de bewaarschool in Lohme speelden ter plekke op het nog maar net bevroren ijs. Toen er een hevige sneeuwstorm uitbrak en het ijs scheurde, wisten ze zich te redden bovenop de steen. Zenuwslopende reddingsacties kwamen op gang, maar de teams strandden telkens weer tussen de brekende ijsschotsen en de krachtige rukwinden. Pas de dag erna, toen de storm ging liggen, kon men de bevroren lichamen van de kinderen bereiken. Een steen die een verscheidenheid aan gevoelens bij zich draagt.

Over Frans van Hoogstraten

Frans van Hoogstraten profielfotoFrans van Hoogstraten (1958) is arts en daarnaast "Award Winning" landschapsfotograaf. Maar hij is vooral ook een liefhebber van de natuur. Onze wereld is turbulent, lawaaierig en vol afleiding. De natuur biedt ons de mogelijkheid om te ontsnappen aan deze drukte. Met zijn dromerige foto's probeert Frans de rust die hij daar ervaart weer te geven. Als het stil is, laat het landschap vaak zijn sublieme aard zien en kunnen er wonderlijke dingen gebeuren. Het samenspel van zonlicht, lucht, water en aarde voelt dan als een mysterie. En de afbeeldingen krijgen hierdoor een opmerkelijk tijdloze, vaak zelfs wat surrealistische uitstraling.  Maar het verstilde werk van deze fotograaf is tegelijkertijd realistisch. Vrij van vervorming of al te veel nabewerking. Het zijn en blijven uiteraard kortdurende ervaringen. En het landschap zelf is doordrongen van de dimensie tijd. Dreigende veranderingen liggen op de loer en kunnen al worden gevoeld......

Alle werken