Middelvinger

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 549153
Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
81 gratis verzending!

Omschrijving

In het Paushuize in Utrecht, op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en Achter Sint Pieter, hangt dit ornament. Het komt uit 1633 en was aangebracht door de toenmalige bewoner van het pand, Daniel d'Ablaing. Het zit op een onopvallende plek: direct boven de poort aan de binnenkant, zodat het niet van buiten te zien is en je het niet direct ziet bij binnenkomst. Je moet je echt omdraaien en naar boven kijken.
De spreuk luidt: "Non omne quod miniatur ferit" , wat eigenlijk betekent "Niet alles wat dreigt, treft ook"
Reden voor dit ornament was dat Daniel d'Ablaing een voor dit tijd nogal onfatsoenlijk en lichtzinnig leven leidde. Ik heb niet kunnen vinden wat dat leven inhield. Bezwaren uit de omgeving wuifde hij weg, en er werden verschillende processen tegen hem gevoerd.
Als reactie hierop bracht d'Ablaing dit ornament aan. Gewoon een middelvinger naar de omgeving. Daarop werd d'Ablaing in 1643 verbannen en verkocht hij zijn huis aan de deken van Sint Pieter, Jacob van Asch van Wijk. Die liet dit ornament gewoon zitten.

Over Jan van der Knaap

Jan van der Knaap profielfotoHallo! Leuk dat u hier kijkt! Ik ben Jan vd Knaap, fotograaf in Utrecht. Ik houd mij normaal bezig met onder meer portretfotografie, voor mens en dier, en geef workshops om het meeste uit de camera te halen. Maar in de tussentijd vul ik hier mijn account met foto's die ik mooi vind. Dat kan eigenlijk van alles zijn, variërend van seizoensfoto's tot macrofotografie, of abstract tot landschappen en locaties. Nederland is een mooi land en mooie foto's zijn overal te vinden. Of het nu in mijn woonplaats Utrecht is, of Amsterdam, Purmerend, Hoorn of Leiden, ik heb altijd mijn camera bij me en ik kom altijd weer thuis met nieuw werk. In de praktijk ben ik dus in heel Nederland werkzaam. Kijk eens in mijn portfolio voor mooi werk aan uw muur, en bezoek ook eens mijn website op https://www.candela-fotografie.nl! Met hartelijke groet, Jan vd Knaap, Utrecht

Alle werken