DSC 5397

Het vakmanschap van Martijn

Martijn noemt zich geen kunstenaar, maar een vakman. "Een kunstenaar is een levensstijl, een vakman is iemand die puur gedreven is door doorzettingsvermogen en talent." Voor Martijn behelst zijn vak meer dan slechts kunstenaar zijn. Uit de vele prijzen en awards op zijn naam blijkt wel zijn talent voor realistische portretten voornamelijk gemaakt met houtskool. Deze week licht Martijn Versteeg een tipje van de sluier over zijn reis als vakman.

Over Martijn

WOONT in Zeist WERKT als realistisch vakman GEK OP zijn vak INSTAGRAM @martijn__versteeg WEBSITE www.martijn-versteeg.nl

Sturen van emoties

"Sinds 2015 ben ik fulltime vakman. Mijn interesse in het maken van tekeningen en sinds 2016 schilderijen, is voortgekomen uit de interesse om de emotie te kunnen sturen bij de toeschouwer. Vele uren investeer ik in het maken van concepten waarbij ik soms wel maanden bezig kan zijn met het maken en perfectioneren van één tekening of schilderij."

Voor oma Jacoba

"In mijn loopbaan heb ik meegedaan aan diverse portretprijzen. Dit jaar (2021) deed ik mee aan De Nederlandse Portretprijs, met een schilderij op paneel van mijn grootmoeder ‘Jacoba’. Dit portret van mijn grootmoeder maakte ik als dank voor haar. Sinds ik ben begonnen als vakman neem ik haar al mee naar elke opening of prijsuitreiking en steunt zij mij door dik en dun. Zo was dat ook in 2018 waarbij ik deel nam aan een expositie in het CoDa Museum in Apeldoorn. Destijds was zij 87 jaar en voor haar duurde het staan allemaal wat te lang, dus zag ik vanuit mijn ooghoek dat ze was gaan zitten achterin op een bankje. Ze was voldaan van een leuke dag en vermoeid van de ceremoniën, maar wat mij het meest opviel was haar blik. Ze was trots! Ik had haar dus nog niets verteld over het nieuwe portret waarmee ik bezig was. Tot ik op een dag haar portret klaar had en haar ermee verraste. Die reactie blijft voor altijd in mijn geheugen gegrift!"

  1. Open Hand
  1. Fragiel

Met ontspanning komt inspiratie

"Mijn inspiratie doet zich op wanneer ik fiets of wandel. Creatievelingen werken weliswaar het beste onder druk, maar het creëren van concepten lukt mij het beste wanneer ik ontspan op de fiets. Als ik eenmaal een concept heb bedacht, wordt deze gefinetuned tot, in mijn optiek, perfectie. In al mijn vrije werk wordt gezocht naar hét juiste model die het verhaal passend kan overbrengen. Na een fotoshoot met het model, begin ik aan de opzet van het teken- of schilderwerk. Waarbij mijn vervaardigingen heel spiegelend zijn aan wat mijn aandacht trekt. Zowel schilderen als tekenen nemen verhoudingsgewijs evenveel tijd in beslag, die afhankelijk van het werk 1 maand tot 5 maanden kunnen duren."

Gedetailleerd en indringend

"Kenmerkend voor mijn werken zijn de levensechte weergaven die tot in de details zijn uitgewerkt. De rode draad in mijn portretten zijn indringende blikken op vrijwel altijd een donkere achtergrond én reusachtige formaten. Vaak is het limiet bepaald door het materiaal. Een typisch werk van mij omschrijf ik als een portret met een duidelijke centrale compositie waarbij net af wordt geweken van een traditioneel portret. Ik zoek graag naar nieuwe uitdagingen, dus binnen deze lijnen komt met een zekere regelmaat iets heel bijzonders voorbij."

  1. Virna lisi by mvvr d9tzze4

Virna Lisi

  1. Floortje

Floortje Dessing

  1. Audrey hepburn and hat by mvvr dasok17

Audrey Hepburn

Meer kwaliteit

"Sinds 2015 ben ik begonnen met het exposeren en vanaf dat moment is mijn bekendheid als vakman als een sneltrein gegaan. Doordat ik meer focus kon leggen op mijn tekeningen en schilderijen is de kwaliteit hoger geworden. De voldoening die dit geeft, zorgt voor nog meer motivatie en plezier bij het maken! Je kunt alleen maar zo ver komen door een goede dosis doorzettingsvermogen, vele uren spenderen aan je vak en enig talent."

“Leuk weetje over Martijn: Als vrijwilliger probeert hij zoveel mogelijk andere kunstenaars/vakmensen een podium te bieden."

Euforie!

"Mijn favoriete beeld is ‘Donna Fiorata’. Dit is één van mijn meest recente werken die ik heb kunnen afronden. Als ik dit beeld zie, vloeit een gevoel van euforie door mijn aderen. ‘Donna Fiorata’ heeft mij 12 maanden gekost om van begin tot eind te kunnen maken. Alle bijbehorende stappen: van het vormen van het concept, afstemmen met de fotoshoot, bloemist, de opzet, het tekenen, afwerken en de lijst er omheen plaatsen. Het is voor mij een heel bijzondere periode gebleken."

Gevoelskwestie

"Tevredenheid over het werk is een pure gevoelskwestie. Als het klopt, ben ik tevreden. Ik ben pas tevreden over het eindresultaat als ik zie dat het klopt. Vaak laat ik een werk even liggen om het later met een frisse blik af te maken."

Benieuwd naar meer? Bekijk hier de shop van Martijn.

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Feestdagen tip: geef een kadobon!

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails