Jumbotron van gogh

170 jaar van Gogh

Op 30 maart 1853, 170 jaar geleden, werd Vincent van Gogh geboren in het Brabantse dorp Zundert. Van Gogh staat wereldwijd bekend om zijn meesterwerken als de Amandelbloesem, de Sterrennacht en de Slaapkamer. We duiken verder in het leven in van de gepassioneerde Nederlandse schilder uit de 19e eeuw, Vincent Willem van Gogh.

Wie was Van Gogh?

Vincent van Gogh staat wereldwijd bekend om zijn grote invloed op het postimpressionisme en het expressionisme. In zijn carrière heeft hij meer dan 2000 schilderijen en tekeningen gemaakt en liet hij ongeveer 900 correspondentiebrieven achter. Hoewel de liefde voor Van Goghs meesterwerken vandaag de dag nog steeds groot is, was dat tijdens zijn leven niet vanzelfsprekend. Dit is terug te vinden in zijn brieven waarin staat: "Ik kan er niets aan doen dat mijn schilderijen niet worden verkocht. Toch zal de dag komen dat men zal zien dat ze meer waard zijn dan wat wij erin steken voor de verf en mijn al met al zeer schamele levensonderhoud", schreef hij in een correspondentiebrief naar zijn broer Theo van Gogh in 1888.

  1. De sterrennacht van Vincent van Gogh

  1. Sterrennacht over de Rhône, van Gogh

  1. Caféterras bij nacht van Vincent van Gogh

Aanloop naar schilderkunst

Op zijn zestiende, rond het jaar 1869, begon Vincent zijn carrière in de kunstwereld. Hij startte als jongste bediende in het bedrijf ‘Goupil & Cie’ van zijn oom Vincent. Een paar jaar later, in 1872, werd zijn broer Theo aangenomen bij hetzelfde bedrijf en werd Vincent overgeplaatst naar Londen. Toen de broers zo ver uit elkaar woonden is levenslange briefwisseling gestart. Dit geeft heeft tot vandaag de dag een unieke kijk op het leven van de Oude Meester. Vincent werkte ongeveer 10 jaar voor zijn oom, maar merkte dat het hem niet de voldoening gaf die hij zocht. Op zijn 27e besloot hij zelf het kunstenaarsvak in te gaan.

Vincent van Gogh heeft in 9 verschillende plaatsen in Nederland gewoond:
Zundert, Zevenbergen, Tilburg, Den Haag, Amsterdam, Dordrecht, Etten, Drenthe en Nuenen

  1. Vincent van Gogh. De slaapkamer, 1888

  1. Van Goghs stoel, Vincent van Gogh

  1. Vincent van Gogh. Het gele huis, 1888

  1. Vincent van Gogh. Gang in de inrichting

Arles periode

Van 1886 tot 1888 verbleef Vincent in Parijs. Hij ontwikkelde zijn eigen schilderstijl met korte penseelstreken en opvallend felle kleuren. In tegenstelling tot zijn vroegere werken gebruikte hij nu lichtere kleuren, mede beïnvloed door de moderne kunst. Zijn inspiratie leidde hem naar nieuwe thema's, zoals het platteland, portretten, cafés en boulevards. Hoewel hij veel inspiratie vond in het leven, ging het steeds slechter met zijn gezondheid. Hij verbleef een tijdje in Saint-Rémy, een psychiatrische instelling, waar hij ongeveer 150 schilderijen maakte. Na zijn herstel verliet hij de instelling, maar hij leed later aan talloze paniekaanvallen en mentale problemen. In zijn laatste maanden verbleef Vincent in het Franse dorp Auvers-sur-Oise, waar hij veel rust vond en bijna dagelijks een nieuw schilderij maakte. Ook waren daar andere kunstenaars aan het werk en kon hij zijn broer blijven bezoeken in Parijs. Ondanks zijn passie nam zijn mentale ziekte de overhand en Vincent overleed op 27 juli 1890.

  1. De kerk van Auvers, Vincent van Gogh

  1. Vincent van Gogh, Gezicht op Auvers

  1. Cafétafel met Absint, Vincent van Gogh

  1. Amandelbloesem schilderij van Vincent van Gogh

De erkenning van een meesterschilder

Na de dood van Van Gogh begon de waardering voor zijn werk eindelijk toe te nemen. Theo van Gogh organiseerde een herdenkingstentoonstelling voor Vincent. Helaas overleed Theo slechts een half jaar later zelf. Zijn vrouw, Jo van Gogh-Bonger, erfde alle schilderijen die Theo van Vincent had geërfd. Uiteindelijk zorgde zij ervoor dat de werken van Vincent van Gogh overal werden tentoongesteld, een wens die haar overleden echtgenoot altijd had gehad voor zijn broer Vincent.

  1. Vincent van Gogh. Zonnebloemen

  1. Vincent van Gogh, Gezicht op Auvers

  1. Vincent van Gogh. Portrait of Joseph Roulin

  1. Schilderij Vincent van Gogh, Zelfportret als schilder

Van Gogh aan de Muur

Anno nu reizen ongeveer twee miljoen mensen de wereld over om de kunstwerken van de Nederlandse schilder in Amsterdam te bewonderen. Bij Werk aan de Muur kunnen we hem ook niet wegdenken uit de kunstgeschiedenis. Zijn werken zijn een belangrijke toevoeging aan onze collectie 'Oude Meesters'. Ontdek bij ons een scala aan werken van Vincent en hang ze op aan de muur. Kies bijvoorbeeld voor een landschapsschilderij als behang, een portret op poster, een stilleven op canvas of een straatbeeld in ArtFrame. Neem gerust een kijkje bij de collectie 'Vincent van Gogh' kunst collectie op Werk aan de Muur en vier samen met ons 170 jaar Vincent van Gogh.

  1. Het nachtcafé, Vincent van Gogh

  1. Cypres bij sterrennacht, Vincent van Gogh

  1. Vincent van Gogh. Oogst in de Provence

Alles over kunst