Art wall at home

15 ideeën voor een art wall in huis!

Heb jij een lege muur en wil je een echt statement maken? Creëer een eigen art wall! In deze blog geven we je vijftien ideeën hoe je de mooiste collages kunt ophangen aan de muur. Ben je geïnspireerd geraakt door één van deze toepassingen? Meet alles goed op, pas onze handige trucjes toe en test het uit met papier. De eerste tip en belangrijkste tip is daarom ook: hang een collage nooit puur op gevoel op. Meten is weten; een cliché, maar waar. Een goede voorbereiding loont echter wel; je kunt jarenlang genieten van een art wall die indruk maakt.

 1. Duo artwork

Samen sterk

Twee werken naast elkaar geeft een leuke twist aan de muur. Een combinatie van twee werken kun je op zoveel leuke verschillende manieren toepassen. Je kan bijvoorbeeld spelen met kleuren. Door beide werken in dezelfde kleurtinten te kiezen, maar nét even een ander design. Of kies voor twee bekende duo's zoals Oopjen en Marten. Of kies voor twee werken van dezelfde kunstenaar. Dan weet je zeker dat het bij elkaar past. Wat ook erg goed matcht: een typografie print gecombineerd met een foto. Gevarieerd, maar samen erg mooi.

Do's bij het perfecte duo: Beschouw de twee werken als één schilderij. Ondanks het speelse effect van twee schilderijen, blijft het dan namelijk wel een geheel. Hang ze dus maar een paar centimeter van elkaar. Heb je twee prints gevonden? Kies voor dezelfde afmetingen zodat het strak geheel is. Tel de breedtes bij elkaar op, inclusief de rijkwijdte en hanteer dan onze basisregels voor de juiste maat.

Laat je inspireren door deze klantfoto's

 1. Three artworks in a wall art collage

Drie dubbel genieten

Drie werken geven een leuke twist, omdat je met een ongelijk aantal werken werkt. Hoe zorg je ervoor dat het niet te druk wordt? Kies voor één thema, voor één kleur, of één kunstenaar. Wil je juist lekker mixen? Geef dan één werk de hoofdrol. Zo kun je de nadruk op je lievelingswerk leggen, maar wel meer body geven door werken eraan toe te voegen. Hierdoor heb je wel een speelse look, zonder dat het te druk wordt.

Hanteer dezelfde regels als bij het perfecte stel. Houdt met de berekening nu alleen rekening met een derde werk. Hang ze niet te ver uit elkaar, want dan raak je de eenheid kwijt. Ga vooral eerst los met papier op de muur, zodat je precies kunt zien of het naar wens is.

Laat je inspireren door deze klantfoto's

 1. gallery wall art to use at home

Net als in het museum

Kan je ook zo genieten van galerieën waarbij foto's groot in een strakke lijn gepresenteerd zijn? Dit kan je natuurlijk thuis ook doen! Kies voor een aantal werken in dezelfde hoogte en hang deze even hoog op. Voor een waar gallery effect kies je voor een achtergrond kleur die donker is, bijvoorbeeld donkerblauw en donkergrijs. Wist je dat het Rijksmuseum ook een donkere achtergrond kleur gebruikt? Het werk valt dan meer op en het krijgt een klassiek karakter.

Bouw je galerie vanaf het midden naar buiten toe - breng je beelden in evenwicht en zorg ervoor dat de centrale lijn doorheen de galerie op 145 cm hoogte zit. Behoud dezelfde afstand tussen de verschillende werken. Hoeveel cm dit moet zijn? Dat hangt ook af van de ruimte waar je het gaat toepassen. Neem hier gerust contact met ons over op.

Laat je inspireren door deze klantfoto's

 1. Kaders Perfectuigelijnd

Perfectie

Wil je graag meerdere afbeeldingen ophangen, maar houd je wel van een strak interieur? Dan past de perfect uitgelijnde collage bij jou. De werken zijn allemaal even groot en als geheel in dezelfde vorm uitgelijnd. Dit kan je natuurlijk zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Op zoek naar inspiratie? Denk eens aan zwart-witte vintage foto's, of maak een regenboog van kleur. Ook leuk om allerlei portretten te kiezen van plaatsen waar je op vakantie bent geweest. Een soort tijdlijn van reizen krijg je dan! Het materiaal ingelijst of canvas met baklijst zijn hier zeer geschikt voor.

Scroll door onze collectie en kies werken die elkaar aanvullen en dezelfde grootte hebben. Maak een rooster en houdt hierbij 5 - 10 cm tussen de kaders. Teken eerst het rooster goed uit en bereken het in verhouding van jouw lege muur. Zo weet je precies welke maten kunstwerken je nodig hebt!

Laat je inspireren door deze collages

 1. Kaders Hoofdrol

Net als in de film

Geef één werk de hoofdrol en begin met dit werk op de juiste plek. Creëer hierom heen een leuke vorm van werken. Ga recht naar boven, naar links of naar rechts. Of schuin naar beneden. Durf te experimenteren. Leg het geheel eerst op de grond zodat je precies weet welke werken op de lijnen mooi werken.

Durf gebruik te maken van contrasterende materialen. Denk hierbij aan verschillende kleuren lijsten door elkaar afwisselend met canvas en dibond. Dat maakt het geheel spannend.

 1. Kaders Tv

Wanneer je de tv als kunstwerk beschouwt

Voor veel mensen is een tv een doorn in het oog. Wanneer de tv uitstaat is het een zwart groot vlak die vaak ontzettend opvalt, terwijl je het liefste wil dat de aandacht naar mooie meubels of decoratie moet gaan. Het verwerken van je tv in een art wall is daarom een perfecte oplossing om het praktische om te buigen naar een aanvulling in het interieur. Wil je helemaal uitpakken? Bekijk dan eens de nieuwe televisie van Samsung, genaamd the Frame. Hier kan je zelfs kunstwerken op laten afspelen. Het design van de tv is al een kunstwerk op zich.

Maak er een leuk hoekje van door een mix van werken en aanvullende decoratie. Maak er een plaatje van, want het is de muur waar je het meeste naar zult kijken! Door dezelfde afstand te houden tussen de werken, blijft het wel een geheel. Wissel de werken ook af met een lampje of een leuke vaas voor een speels effect.

Laat je inspireren door deze klantfoto's

 1. Kaders Mondriaan

Net zoals Piet dat deed

Wie van abstract houdt, houdt van Piet Mondriaan. Dé pionier als het gaat om abstracte en non-figuratieve kunst. Je kent hem van zijn geometrisch werk, met als kenmerkende horizontale en verticale lijnen. Een inspiratie voor vele ontwerpers en architecten. Maar gebruik het ook als inspiratie voor jouw eigen art wall in huis!

Laat je inspireren door deze foto's

 1. Kaders Plank

Planken maar

Een ideale manier om een leuke art wall te creëren, is door gebruik te maken van planken. Het breekt het geheel lekker op, en het is een makkelijke manier om eens te ruilen van decoratie. De planken zelf dragen ook een groot deel bij de uitstraling van het geheel, dus het is belangrijk dat je van te voren bedenkt wat voor look je wilt creëren. Wil je de nadruk leggen op de kunst op de plank, kies dan voor planken in de kleur van je muur, bijvoorbeeld witte planken bij een witte muur. Maak je graag gedurfde keuzes? Kies dan juist een knal kleur en verwerk dit in de kunst die je op de plank zet. Dan blendt alles mooi samen en worden de planken onderdeel van je kunstwerk.

Laat je inspireren door deze klantfoto's

 1. Kaders Vintage

Een knipoog naar toen

Creëer een speelse mix met de verschillende kunstwerken die je al in huis hebt, ergens op de kop hebt getikt of hebt gekregen. En vul deze aan met nieuwe werken waar je verliefd op bent gevonden. Wat is het idee van de vintage look? Alles heeft een andere vorm en dit behoudt zijn specifieke vorm aan de wand. Door het gevarieerd op te hangen, komt elk werk tot zijn recht als kleine blikvanger. Zorg voor voldoende afstand zodat het niet in elkaars 'schaduw' hangt. Maak de look af met planten, vintage meubels en je hebt een fijne retro sfeer.

Laat je inspireren door deze klantfoto's

 1. Kaders Modern

Hedendaagse mix

Hierbij gaat het juist om een uitgelijnde mix van de diverse werken. Ondanks de verschillende stijlen, kleuren of kunstenaars, zorg je voor een geheel om deze bij elkaar te hangen in een samengesmolten patroon. In deze look kun je eenvoudig de hoogte of de breedte in, ideaal om net die specifieke wand te vullen in huis. Het onderscheidt zich van de vintage look, omdat er er een strake lijn wordt aangehouden en door werken dichter bij elkaar te hangen, je een moderner gevoel krijgt.

Laat je inspireren door deze klantfoto's

 1. Kaders Langslijn

Langs de lijn

Trek een horizontale lijn, ook wel de hartlijn genoemd, en hang schilderijen aan de bovenkant én onderkant naast elkaar op. Hierdoor heb je een strakke basis, maar wel met een speelse afwerking. Door de lijn breng je de werken met elkaar in verbinding en creëer je een absolute statement aan de muur. Heb je een hoge smalle muur? Een verticale lijn kan natuurlijk ook! Super origineel en je ruimte wordt er nog hoger van.

Do: Ga voor oneven aantallen! Dit heeft vaak een fraaier effect dan even aantallen.

Laat je inspireren door deze foto's

 1. Kaders Trap

Het perfecte trappenhuis

De muur bij de trap is een perfecte plek voor een galeriemuur. Het is een lege muur die vraagt om gevuld te worden! Dagelijks kom je er langs en de traptreden geef je een perfecte uitgangspunt om kunst netjes uitgelijnd op te hangen. Maar wat is de juiste hoogte? Meet 145 cm vanaf de vloer. Dit is het punt waar het midden van het kunstwerk kom te hangen. Meet vervolgens 145 cm vanaf elke derde trede. Trek een diagonale lijn en je bent klaar om de werken op te hangen!

Bekijk ook onze trappenhuis collectie! Hierin hebben onze stylisten hun favorieten werken verzameld voor boven jouw trap. De collectie vind je hier terug. Ook een leuk idee: hang mooie foto's van verlaten trappen boven je trap. Geen idee wat je hierbij moet voorstellen? Laat je verrassen door de trappen collectie.

Laat je inspireren door deze foto's

 1. Kaders Spiraal

Op reis

Wanneer je voor de spiraal look kiest, kies je voor een collage met dynamiek. De spiraal vorm geeft je het gevoel dat je werken bewegen. Een spiraal look is ook een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar symbolische betekenissen. Een spiraal symboliseert leven, loslaten, verdiepen en de reis. Kies voor persoonlijke werken die bij jouw leven passen, en je hebt je eigen reis aan de muur.

Laat je inspireren door deze foto's

 1. Kaders Chevron

Visgraatmotief

Chevron klinkt niet alleen chique, het geeft je muur een klassieke uitstraling. Het visgraatmotief zie je in veel interieurs terug. Het is tijdloos én sfeervol. Het is niet alleen een patroon die je veel op de vloer terugziet, maar kan ook uitstekend verwerkt worden in jouw artwall aan de muur. Het zig zag patroon is als het ware een horizontale lijn, maar net even anders. Een echte blikvanger aan de muur!

Laat je inspireren door deze foto's

 1. Kaders Wadm

De Werk aan de Muur look

Wie ons heeft gespot op de vtwonen & design beurs heeft de look kunnen bewonderen. De Werk aan de Muur look mixt en matcht kunstwerken met mooie overige wanddecoratie. Door de overige wanddecoratie in dezelfde kleur als de muur te verven, blendt het mooi weg bij de muur, zodat het niet te druk wordt. Je hebt wel mooie aankleding voor een huiselijk gevoel, maar de nadruk blijft op de kunstwerken aan de muur liggen. Een leuke toepassing die vraagt om creativiteit en een dagje lekker verven.

Is dit jouw look? Deel jouw creativiteit met #werkaandemuur en laat ons inspireren met jouw prachtige creatie.

Laat je inspireren door deze klantfoto's


Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails