henkvanos

Broodnodige variatie van Henk van Os

De werken van Henk van Os zijn leuk! We zien digitale illustraties bestaande uit vele kleuren en aardig wat details. Dat maakt ons nieuwsgierig naar de man achter deze creaties. Deze week vertelt Henk van Os zijn verhaal.

We gaan even terug in de tijd, naar de jaren ‘80. De tijd waarin Nissan nog Datsun heette, vrouwen graag hun haar toupeerden en Duran Duran in de hitparade stond. Daar zat Henk, uit het Brabantse Holthees, achter zijn jaren-’80-computer, zich af te vragen wat de zich razend snel ontwikkelende computerwereld voor hem in petto had. Hij had een management functie en vond het prettig om bij zakelijke presentaties tekst af te wisselen met plaatjes. Vooralsnog moest hij het doen met een heel simpel tekenprogrammaatje en een (veel te duur)
matrixprintertje en de hoop dat toekomstige techniek hem betere mogelijkheden zou bieden om zijn creativiteit tot uitdrukking te brengen.

Uitingen van creativiteit vond je vaak op de hoeken van geprinte notulen en rapporten. Die stonden volgekrabbeld met doodles. Je weet wel, zo’n uit de losse pols gemaakte schetsjes. “Dat was geen teken van verveling,” begint Henk, “maar juist van concentratie.” Deze doodles kregen structuur en patronen en Henk werd er eigenlijk steeds beter in. Dit is de oorsprong van het deel van zijn oeuvre dat op “Werk aan de Muur” wordt aangeboden.
Halverwege de jaren ‘90 besloot hij het roer om te gooien en werd eigen baas, zelfstandig ondernemer. Parallel daaraan begon hij zich ook steeds meer te interesseren in de kunstzinnige wereld.

Inmiddels zijn we wat jaren verder en is Henk helemaal up-to-date als het gaat om de grafische programma’s op de computer. “De mogelijkheden zijn eindeloos; bedenk het maar,” vertelt Henk. “En wat ook erg fijn is”, grinnikt hij, “is dat als het resultaat niet helemaal naar wens is, dan kun je heel eenvoudig weer een paar stappen terug.”

Als Henk eenmaal in the flow zit, doodled hij er flink op los met pen op een tekentablet. “Dan bereik ik echt super veel in slechts een paar uur tijd. Maar er zijn ook projecten die tientallen uren vergen omdat de figuurtjes zo klein en gedetailleerd zijn.”

Kleurrijk dagje uit

De werken van Henk hebben een vleugje Herman Brood, het lijkt erop. Al geeft Henk er 100% zijn eigen draai aan. En zijn talent blijft niet onopgemerkt. Zo exposeerde hij onlangs in Venray in de Lihve galerie. Tijdens het Hemelvaartsweekend, eind mei, kun je Henks werken ook weer in het echt bewonderen tijdens de Kunstroute van Holthees-Smakt. Bekijk zijn website voor meer informatie.

Stylist Lianne over de werken van Henk van Os: "Heel kleurrijk, hier word je toch gewoon blij van! Een ideale plaat voor in kantoor of een stoer mannenhuis."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Henk van Os!

Uit de community