Karel Ton Jumbotron beeldmakers

De dromerige, surrealistische beelden van Karel Ton

"Zodra ik even tijd heb, pak ik mijn camera en ga ik op zoek naar mooie en interessante onderwerpen om te fotograferen", vertelt Karel Ton. "Mijn huidige stijl omschrijf ik als dromerig en soms surrealistisch. Een foto moet voor mij kloppen." Als kijker word je direct geraakt. Lees mee en leer Karel en zijn werk kennen.

Over Karel

Karel is woonachtig in Zoetermeer en is een gepassioneerd professioneel fotograaf. In het dagelijks leven werkt hij als zzp'er voor foto-opdrachten en als freelance onderhoudsmonteur bij verschillende technische bedrijven. Naast zijn werk en passie voor fotografie heeft hij ook andere hobbies en interesses, zoals reizen, motorrijden, het volgen van Formule 1, geschiedenis, techniek en mechanica, horloges verzamelen en samen zijn met zijn gezin.

Leren om te verbeteren

"Ik ben ongeveer 15 jaar geleden serieus begonnen met fotograferen, maar had daarvoor al een grote interesse in fotografie," zegt Karel. Landschaps- en natuurfotografie waren zijn grootste passies, maar later heeft hij dit uitgebreid naar architectuur-, macro-, dieren-, portret- en bruidsfotografie. "Eigenlijk ben ik een allround fotograaf, want ik vind alle takken van fotografie prachtig om te doen en ik probeer mezelf dan ook constant te verbeteren." Hij daagt zichzelf telkens uit door veel te lezen en te experimenteren met verschillende instellingen. "Ik ben van mening dat je als fotograaf nooit bent uitgeleerd en dat je jezelf altijd moet blijven uitdagen om te verbeteren," voegt hij toe.

De nabewerking

Na een fotoshoot sorteert Karel eerst welke foto’s potentieel hebben voor een goede serie en welke weg kunnen. "Daarna importeer ik ze in Lightroom, bepaal ik de uitsnede en bewerk ik de foto's volgens mijn eigen smaak. Ik gebruik geen presets", zegt Karel. Hij heeft een vast bewerkingsritueel en is gemiddeld zo'n 15 tot 25 minuten bezig met het bewerken van een foto. "Soms ga ik te ver met bewerken, waardoor de foto onrealistisch wordt. In dat geval begin ik opnieuw, en meestal pakt het dan wel goed uit", legt Karel uit. Hij is pas tevreden over zijn werk als hij het gevoel heeft dat er niets meer uit de foto te halen valt. "Ervaring heeft me geleerd dat te lang nabewerken vaak tot gevolg heeft dat de foto te onrealistisch wordt. Op tijd stoppen is dus het devies!" Zegt Karel.

Schotse Hooglanders

"Een van mijn speciale interesses is het fotograferen van Schotse hooglanders, die je voornamelijk zult vinden in mijn Werk aan de Muur-shop. Deze majestueuze dieren blijven me fascineren omdat ze fotogeniek zijn en daardoor dankbare foto-onderwerpen vormen", vertelt Karel. Zijn favoriete foto is de "Schotse Hooglanders" die hij tijdens de herfst heeft gemaakt in het Noord-Hollands duinreservaat. "Alles kwam op dit moment samen: de compositie van de hooglanders, de kleuren, de sfeer. Het was een soort ultieme herfstfoto.”

Benieuwd naar nog meer van Karel Ton? Klik hier om naar de shop te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks