Jasper Jumbotron beeldmakers

De frisse natuur illustraties van Jasper de Ruiter

De liefde voor de natuur kreeg Jasper de Ruiter mee van zijn vader. Zijn tomeloze fascinatie voor planten en dieren levert vandaag de dag prachtige aquarellen op. “Ieder kunstwerk geeft de schoonheid van de natuur weer. Het belangrijkste aan mijn werk vind ik het enthousiast krijgen van jong en oud voor het buitenleven. Mijn motto is: iedereen naar buiten of haal de natuur naar binnen.” Wij interviewden Jasper over zijn dromen, natuureducatie en zijn samenwerking met zijn getalenteerde dochter.

  1. Jasper6

Over Jasper

WERKT als zelfstandige WOONT met vrouw en twee kinderen INSPIRATIE uit de natuur, lekker rondstruinen ACTIEF als trainer op het voetbalveld en coördinator van meiden- en vrouwenvoetbal SPORT voetbal, fietsen en als er ijs ligt, schaatsen!

Een droom werd werkelijkheid

Als klein jongetje van vier struinde Jasper al met zijn vader door de natuur. “Vooral vogels vond ik geweldig”, blikt Jasper terug. “Als ik thuiskwam, probeerde ik meteen alles wat ik gezien had, te tekenen. Dat ben ik eigenlijk mijn hele jeugd blijven doen.” Na de mavo ging hij studeren aan ’t Vanck (Helicon) richting Natuur- en Milieutechniek en daarna aan de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein, richting Bos- en natuurbeheer. “Na mijn studie ging ik werken bij Vogelbescherming Nederland. En weet je, op mijn tiende maakte ik een werkstuk over wat ik later wilde worden. Ik schreef dat ik wilde werken als ornitholoog bij de Vogelbescherming met als bijberoep Tekenaar. Je kunt dus wel zeggen dat mijn dromen zijn uitgekomen”, glimlacht hij trots.

Natuur ontdekken via aquarel

Bij de Vogelbescherming begon het bij Jasper steeds meer te kriebelen om iets met zijn tekeningen te doen. “In 2000 trok ik de stoute schoenen aan en heb ik mijn eigen bedrijfje Tringa Paintings gestart. Tringa is de Latijnse naam van de vogelsoort Ruiter. Op kleine schaal ben ik van dieren- en plantensoorten educatieve herkenningskaarten gaan maken en deze vielen erg in de smaak. Ik vind het belangrijk dat iedereen naar buiten gaat om de natuur te ontdekken en ik hoop dat mijn natuurgetrouwe illustraties in aquarel daaraan bijdragen. Ik probeer de kleinste details vast te leggen en te laten zien hoe mooi de buitenwereld is.”

Zoveel te zien en te beleven

Na 16,5 jaar bij de Vogelbescherming gewerkt te hebben, werkt hij nu als zelfstandige. "Enerzijds maak ik natuurillustraties voor natuur- en biologieboeken en tijdschriften. Anderzijds ontwikkel ik educatieve producten in opdracht en geef ik adviezen en workshops rondom de positieve invloed van natuur en buienspelen op kinderen. Samen met Marieke Dijksman heb ik het boek ‘Alle kinderen naar buiten’ geschreven.” Een bezig bijtje dus. “Maar het belangrijkste aan mijn werk vind ik het enthousiast krijgen van jong en oud voor de natuur. Dat kan in huis, door een mooie wanddecoratie, maar nog mooier is het natuurlijk om iedereen naar buiten te krijgen en dat ze oog hebben voor de natuur om hen heen. Er is zoveel te zien en te beleven!”

Gedurfde ijsvogels

Zijn werk leent zich goed voor retrowandecoraties. Oude schoolplaten steekt hij in een nieuw jasje. Ieder kunstwerk geeft volgens hem ‘de schoonheid van de natuur’ weer. “Zelfs een ‘gewone huismus’ heeft zijn eigen schoonheid”, vertelt hij gepassioneerd. “Maar als ik dan toch een favoriet uit mijn werken moet aanwijzen, dan ga ik voor ‘Kleurrijke ijsvogels’. Dit beeld heb ik samen met mijn dochter van zestien gemaakt. Zij maakt frisse en vrolijke achtergronden met vilstift en water en gebruikt vervolgens mijn natuurillustraties om unieke combinaties te maken. Haar keuze om deze prachtige kleurrijke ijsvogels te plaatsen op een nog kleurrijkere achtergrond, vond ik gedurfd, maar geeft haar gevoel voor compositie en kleur aan. Ik vind het geweldig geworden en het is erg leuk om samen kunst te maken.”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Jasper de Ruiter te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks