Lees het interview met beeldmaker Bernice Bartling

De mandala’s van Bernice Bartling

Ronde kunstwerken zijn vandaag de dag helemaal hip en happening. Onze Bernice Bartling speelt met haar mandala’s goed in op de trend en daarom schuiven we deze week bij Bernice aan tafel voor een goed gesprek en een lekker bakkie koffie.

Eigenlijk kunnen we wel stellen dat Bernice een creatieve duizendpoot is, want in het dagelijks leven is ze lekker druk. Zo is ze naast haar werk als freelance grafisch vormgever ook Airbnb host. “Buiten coronatijd verhuren we kamers in ons huis. Het leuke daaraan is dat we veel verschillende mensen met verschillende nationaliteiten ontmoeten. Ook werk ik één dag per week bij Arp Design en ben ik onder andere bezig met het produceren van een nieuwe collectie tafelkleden.” Het bedrijf Arp is ons zeer bekend, zij maken prachtige tafels welke wij ook in onze showroom hebben staan.

De liefde voor het grafische vak is begonnen toen Bernice nog in de reclamewereld zat. “Dit was zo’n dertig jaar geleden en in die periode werd alles nog met de hand gedaan: Werktekeningen werken met zetwerk maakt en foto’s in de DoKa. Totdat de Macintosh Quark Xpress zijn intrede deed, een computer met eindeloos veel mogelijkheden!” En zo begon voor Bernice het kwartje te rollen. Ze is autodidact en haar creativiteit heeft haar inmiddels zo ver gebracht dat ze van haar hobby haar beroep heeft kunnen maken.

“Na het afronden van een intensief retailproject, ben ik gaan nadenken over mijn volgende stap en besloot ik die stap richting de creatieve wereld te zetten. Digitale kunst is waar ik mij momenteel mee bezig houd. Ik ben gek op het kijken van tutorials op YouTube, daar heb ik ontzettend veel geleerd. Zo’n drie jaar geleden wist ik eigenlijk nog niets van Photoshop.”

Dat is het voordeel van YouTube; je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een gratis cursus van te vinden.

“Ik ben dol op symmetrie,” zegt Bernice. Ook houdt ze van patronen en de herhaling ervan. “Op de een of andere manier maakt dat het voor mij gewoon een stuk mooier,” zegt ze. Inspiratie haalt ze eigenlijk uit van alles en nogwat. “Tijdschriften, musea, Pinterest,” somt ze op, “en ook hetgeen dat er speelt in de wereld en beelden waar mijn ogen op vallen. Van alles en nogwat.” En met die beelden creëert ze vervolgens bij voorkeur mandala’s. Ook maakt ze mandala’s in opdracht. “Als mensen interesse hebben in een custom made manadala en hier iets meer van willen zien, dan kunnen ze een kijkje nemen op mijn Instagram.

Stylist Lianne over de werken van Bernice Bartling: "Het is extra leuk om een werk van Bernice als ronde print te nemen!"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Bernice Bartling!

Uit de community