Panorama Streetline Jumbotron beeldmakers

De uniekheid van straatbeelden van Panorama Streetline

Panorama Streetline is een project dat zich richt op het maken van mooie, gestileerde foto's van straatgevels. We spreken met Jörg Dietrich, die ons meer vertelt over zijn fotografie en zijn liefde voor bijzondere perspectieven op het stadsleven.

Het begon met een wandeling

"Het begon allemaal met mijn wandelingen in de omgeving. Wanneer je rustig en alert om je heen kijkt, merk je vaak dingen op die je eerder niet waren opgevallen. Dat geeft een geweldig gevoel!", zegt Jörg tegen ons. In 2003 liep hij door de Petersstraße in Leipzig en bedacht hij voor het eerst om de indrukwekkende gevels als panoramafoto's vast te leggen. "Om zulke panoramafoto's te maken, heb je speciale technische apparatuur nodig en moet je verstand hebben van beeldcompositie en afwerking. Daar moest ik me eerst in verdiepen!".

Panoramische uitzichten

We vragen Jörg of hij zou zeggen dat deze panoramafoto's overeenkomen met de realiteit.

"Dit is een lastige vraag om te beantwoorden, omdat er argumenten zijn aan beide kanten van het spectrum. Enerzijds biedt geen enkele locatie in de stad hetzelfde panoramische uitzicht als wat er op de bewerkte afbeelding te zien is. Dit kan leiden tot vertekeningseffecten, waardoor objecten op de achtergrond op onnatuurlijke posities worden weergegeven. Anderzijds kunnen we ons werk als realistisch beschouwen, omdat het straten en gebouwen weergeeft zoals ze in werkelijkheid bestaan. We laten ons namelijk inspireren door de werkelijkheid van de steden.”

Handmatig samenvoegen van foto's

Jorg: "Ik vind het idee leuk dat elke afbeelding het resultaat is van het handmatig samenvoegen van een reeks foto's die langs de straatkant zijn genomen. Dus niet slechts een beeld van de werkelijkheid, maar eerder een interactie van veel realiteiten en gezichtspunten. Vaak krijgen we feedback van mensen die onder de indruk zijn van onze foto's, hoe ze hen een nieuwe kijk op hun stad hebben laten zien - dat is natuurlijk een mooi compliment!”

Genoeg te fotograferen

Bijna 500 steden wereldwijd hebben meer dan een miljoen inwoners. Jörg heeft geluk, want er zijn veel steden en straten die hem inspireren. Als hij moet kiezen welke het meest inspirerend zijn, vindt hij dat lastig. Steden hebben namelijk diverse architectuur en hij ontdekt steeds nieuwe straten die hij graag fotografeert. Hij houdt bijvoorbeeld van het uitzicht op de Wienzeilenhuizen in Mariahilf of de scheve, smalle vakwerkhuizen in Rouen. Ze hebben ook sfeervolle foto's gemaakt van de nachtelijke grachten in het Amsterdamse Red Light District en van de Sprinkenhof in het Hamburgse Kontorhaus - dat zijn zeer interessante gebouwen!

Toekomstdromen

Jörg is vooral geïnteresseerd in Londen, waar hij vroeger studeerde. Hij gaat er nog steeds vaak naartoe. "Ik kan mijn hele leven de architectuur van Londen blijven fotograferen!" zegt hij. Maar ook andere steden trekken zijn aandacht. In de toekomst wil hij graag naar Venetië, Riga, Moskou, Zaragoza of zelfs afgelegen plaatsen zoals Samarkand in Oezbekistan of Saana in Jemen reizen met zijn camera-apparatuur. We zijn benieuwd welke indrukwekkende panoramafoto's hij dan zal maken tijdens zijn reizen!

Klik hier als je benieuwd bent naar meer fotografie van Panorama Streetline.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks