header-toon-joosen-interview

Toon Joosen toont ons zijn vervreemdende wereld

Super grappig, al die afbeeldingen die lijken te kloppen, maar toch stiekem niet kloppen. Dát is surrealisme. Toon Joosen toont ons zijn vervreemdende wereld met een sprankeltje humor.

“Ik maak een collage van vintage elementen en die geven mijn werk een surrealistische en retro sfeer”.

Onuitputtelijke creatieve brein

In Breda, waar hij ook geboren en getogen is, heeft hij de opleiding Publiciteits- en Grafisch Vormgeving gedaan, daarna ging hij aan de slag bij diverse reclamebureau’s. Sinds 1998 werkt hij als Freelancer onder de naam TOON concept. En wij mogen van zijn werken meegenieten! Want als tegenhanger van betaalde opdrachten – waarbij vaak rekening gehouden moet worden met marketingdoelstellingen en andere randvoorwaarden – heeft Toon ook nog een onuitputtelijke creatieve brein dat graag aan de slag wil.

Surrealistische en retro sfeer

“Ik heb niet echt één stijl; ik maak een collage van vintage elementen en die geven mijn werk een surrealistische en retro sfeer.” Voor deze collages knipt hij foto’s uit kranten en tijdschriften, maakt er een foto van en bewerkt hij later in photoshop. “Dit kan soms tijdrovend zijn want het werk ‘Reparatie’ bestaat uit wel vijftig verschillende stukjes afbeelding die ik in elkaar laat overlopen tot één geheel.” In het slingerweggetje zag Toon een scheur dat gerepareerd moest worden en met de collage aan foto’s maakte hij een naaiende vrouw in de bergen, zoiets kom je niet snel tegen. “Sommige uitgeknipte onderdelen zet ik in de wacht. Dan laat ik het ‘rijpen’ tot er een goed idee ontstaat”.

Ansje, Mieke en Kees

De wijnvlekjesserie is zijn favoriet. Het idee ontstond in de kroeg waarbij hij zijn wijnglas op een viltje neerzette. Bij zijn volgende slok bleef het viltje aan het pootje hangen en toen Toon het viltje eraf haalde en de wijnvlek goed bekeek, begon het idee te rollen. “Het is een pittige rode wijnvlek, ik keek naar de vorm en ging denken aan de mogelijkheden van ronde dingen die het zou kunnen zijn, en daar heb ik Ansje, Mieke en Kees bij gevonden.”

  1. Ansje
    van toon joosen

  1. Mieke
    van toon joosen

  1. Kees
    van toon joosen

Een aardig toontje zingen

De creativiteit stroomt waar het gaan kan; naast toffe afbeeldingen maken kan Toon ook een aardig toontje zingen. Zo is hij de zanger van Rock en Rollband Master Sweatman & The Jojettes. “Laat het maar Rock en Rollen!”. Soms haalt hij zijn inspiratie uit alledaagse voorwerpen of dingen uit het dagelijks leven. “Dat kan een foto zijn of iets dat iemand heeft gezegd.” Of bijvoorbeeld de prachtige bloem-portretten.

Stylist Lianne over de werken van Toon Joosen: “Als je twijfelt over een formaat, knip dan eens een vuilniszak uit in de maat die je in gedachten hebt en hang dit op. Zo weet je zeker of deze maat bij je past!”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Toon Joosen te gaan.

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails