header-wereldkaarten

Een reis om de wereld met Ricardo Bouman

Welkom in 2018. Na de spectaculaire decembermaand die we afsloten met knallend vuurwerk, is de saaie januarimaand nu in volle gang. En zoals de meeste mensen in de eerste weken van het jaar, zal ook jij vast gedacht hebben aan het plannen van je vakantie. De wereldkaarten van Ricardo Bouman, het creatief brein achter Wereldkaarten.shop, helpen je vast bij het uitkiezen van een te gekke vakantiebestemming.

Zelf reist Ricardo veel. Heel veel, tenminste, vroeger dan. Want sinds de geboorte van zijn kleine man in 2015 is het reizen even op een laag pitje gekomen. “Ik heb een roadtrip gedaan door Noorwegen en West-Amerika. Ik heb een waanzinnige tijd gehad in Nieuw-Zeeland, en ik bezoek ook graag Europese steden.” Een echte liefhebber van de wereld dus. “Als ode aan mijn reis naar Nieuw-Zeeland, was ik op zoek naar iets van Nieuw-Zeeland voor in de woonkamer aan de muur. Ik zag veel wereldkaarten, maar geen één kaart had de WOW-factor. Het vinden van een geschikte kaart van Nieuw-Zeeland was al helemáál een uitdaging” Daarom besloot Ricardo zelf te aquarelleren en maakte hij de Kleurrijke wereldkaart in Aquarel. Super leuk om te weten is dat het origineel op A4 formaat is geschilderd, relatief klein dus, en dat precies deze afbeelding nu prijkt als behang van ruim zes meter breed op een school.

Het schilderen van kaarten viel wel in de smaak bij Ricardo. Al snel volgden werken van Nederland, Europa en meer. Maar waar begon het eigenlijk? “Ik wist op jonge leeftijd al dat ik iets met tekenen wilde doen”, begint Ricardo, “Op mijn tiende verjaardag kreeg ik aquarelverf cadeau, en als ik op vakantie ging dan nam ik het mee om de berglandschappen na te schilderen.” Op de middelbare school ging Ricardo zich focussen op de vakken die hij nodig had om toegelaten te worden op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Hier werd hij aangenomen en een paar jaar later verliet Ricardo het lyceum met diploma in the pocket.
Wereldkaart-in-Typografie---Zwart-op-Wit-van-Wereldkaarten.-shop
Rotterdam-Centrum-Plattegrond---Panorama-Grijs-van-Wereldkaarten.-shop
Wereldkaart-op-houtvezels-van-Wereldkaarten.-shop
Ricardo kreeg een baan bij een groot print-media bedrijf en van zijn eerste vakantiegeld kocht hij een spiegelreflex camera. “Het was voornamelijk mijn doel om landschappen en stadsgezichten te fotograferen en deze na te schilderen in aquarel”. Wij kunnen wel zeggen dat deze stadsgezichten erg geslaagd zijn.
San Francisco Powell Street - Aquarel schilderij van Wereldkaarten. shop
Oude poort in Venetië - Aquarel schilderij van Wereldkaarten. shop
Canterbury - Aquarel schilderij van Wereldkaarten.shop
Het maken van zo’n stadsgezicht is vrij pittig en duurt best lang, “Hier ben ik al gauw zo’n vierentwintig uur mee bezig, en meestal ga ik ’s weekends door tot in de nachtelijke uurtjes”. Niet heel handig als je zoontje bij de eerste zonnestralen al wakker wordt. “Klopt, en daarom houd ik het voor nu even bij de wereldkaarten, dit doe ik met veel plezier. Ook dit kost wat tijd om te maken, maar minder dan een stadsgezicht. En met het maken van wereldkaarten experimenteer ik ook veel meer met verschillende verf- en inktsoorten, maar ook met natuurlijke materialen.”

“Momenteel ben ik bezig met een koffiebonen-wereldkaart, een wereldkaart gemaakt van oude koffiebonen die niet meer geschikt zijn voor consumptie.” Want tja, als heuse espresso-fan hoort ook zeker koffie op de kaart thuis. Boontje voor boontje zet hij de kaart in elkaar, “Ik lijm ze vast op een hardboard en ik denk dat ik hem op mijn kantoor zal ophangen. Uiteraard digitaliseer ik hem voor Werk aan de Muur”. We zijn reuze benieuwd naar het eindresultaat en naar verluid zal het begin 2018 in zijn shop staan.

wereldkaart-ricardo
Stylist Fela over de Wereldkaarten van Ricardo:
Ben je jong of oud; een wereldkaart is altijd leuk. In de kinderkamer is het zeer educatief, maar bij de eettafel heb je gegarandeerd leuk gespreksstof met je gasten.

Meer zien? Bekijk alle werken uit Ricardo zijn Wereldkaarten Shop

Uit de community