Reinier-header

Haerlemsch trots!

Wanneer je naar zijn foto’s kijkt, zou je toch niet zeggen dat de Haarlemse Reinier Snijders (49) slechts vier jaar bezig is met fotografie. Het begon allemaal toen een goede vriendin hem had uitgenodigd op Instagram. “Ik had al veel langer een camera, maar dat beperkte zich enkel tot het maken van mooie kiekjes op vakantie”. Instagram bracht nieuw licht in het leven van Reinier. “Hierdoor werd ik enthousiast gemaakt en uitgedaagd om eropuit te gaan met mijn camera.”

Een camera had Reinier al in bezit. Nu de kunst van de kennis nog, want er is meer dan alleen maar standje automatisch, en dat vergt wel even nader onderzoek. We kunnen wel stellen dat Reinier succesvol autodidact is. “Als ik mij ergens in vastbijt dan ga ik er ook helemaal voor, dus ik nam een stoomcursus fotografie.”
Hoe dan? Zul je je vast afvragen. YouTube is bij uitstek het ideale medium voor zelfstudies. Er zijn zat mensen die gewoon voor de lol filmpjes maken waarin ze uitleggen hoe dingen werken. Zo ook op gebied van fotografie. “Door het bekijken van tutorials heb ik veel geleerd over perspectief, belichting en andere technische aspecten van de camera. Dit ging ik dan weer oefenen in de praktijk en zo ben ik uiteindelijk gekomen waar ik nu ben.”

In het dagelijks leven is Reinier werkzaam als Steward bij KLM. “Mijn camera gaat bijna altijd mee in mijn koffer,” zegt hij. Zo zien we naast foto’s van ons eigen Haarlem, ook foto’s van de wereldsteden die hij voor zijn werk mag bezoeken.

Zijn voorkeur gaat uit naar straatfotografie en architectuur. “Maar dan vooral in het donker. Ik vind het heerlijk om een sfeer neer te zetten van iets waarvan je normaliter zo aan voorbij zou lopen. Vooral in steden zoals Chicago, New York en Hong Kong kan ik genieten en wandel ik kilometers met mijn statief en camera gereed voor aanslag.” Soms heeft Reinier een plan en soms gaat hij immer gerade aus naar waar het lot hem brengt. Maar altijd komt hij tevreden terug met een mooie plaat.

Chicago After Dark

Chicago After Dark is een van Reiniers favoriete beelden. Het heeft iets weg van Batman’s Gotham City, wellicht heeft het zelfs iets engs. Maar Reinier is er niet bang, over het algemeen wordt hij heel blij van dit soort steegjes. “Hoe donkerder het steegje, hoe blijer ik word.” legt hij uit. “Het licht, de trappen en containers geven deze foto de urban vibe die ik zo mooi vind.”

Reinier vertelt: “Deze hobby kost wel veel tijd maar dat heb ik er graag voor over. Niet alleen de vele uren buiten maar ook achter mijn laptop maak ik vele uren omdat ik ook veel tijd besteed aan de nabewerking van mijn foto’s. Voor mij is dit ook een manier van “schilderen” en het geeft mij ook veel rust en voldoening. Soms begin je met een foto en vervolgens na een half uurtje bewerking is er iets ontstaan waar ik heel erg blij van word.”

Benieuwd naar de foto’s van Reinier Snijders? Bekijk alle foto’s van Reinier Snijders

Stylist Lianne over de werken van Reinier: “Hoe leuk is het om een foto van je geliefde stad aan de muur te hebben? Reinier maakt het mogelijk voor alle Haarlemmers.”

Dutch Morning Glory

Uit de community