zithoek interieur met grijze bank en plant

Interieur tips voor Japandi kunst in jouw interieur

Deze week kijken we binnen bij influencer Laila Rietbergen. Je kunt Laila kennen van haar instagram account @japandi.interior. Op haar account deelt ze inspiratie binnen de Japandi (life)style. Japandi is een blend tussen de Japanse en Scandinavisch woonstijl. Bij Laila thuis zie je deze mix van invloeden terug. Graag geeft ze een kijkje in haar huis, geeft ze tips en neemt ze je mee in haar keuzes voor de kunstwerken.

 1. interieur van serre

Combineer verschillende Japandi kunstwerken

De serre, die door eerdere bewoners speciaal voor orchideeën is gebouwd, is een van Laila’s favoriete plekken in huis. “Hier heb ik, net zoals in de rest van het huis, de laminaatvloer vervangen voor een echte eikenhouten vloer. Ik hou zelf heel erg van echte houten vloeren en door de warmte die het uitstraalt.” De vakverdeling op eikenhouten schuifdeur heeft Laila zelf toegevoegd, dit met een knipoog naar de Japanse Shoji deuren. “Naast dat ik graag aan de eettafel zit met vrienden, is het ook een fijne plek om thuis te werken. Omdat ik hier veel tijd spendeer vond ik dit de perfecte plek om een aantal kunstwerken te combineren en op te hangen. Het aanbod dat past binnen de Japandi stijl is groot en zelf hou ik van traditionele Japanse werken en vind ik het leuk om deze te combineren met abstracte kunst. Dit heb ik gedaan met twee werken van de Japanse Kōno Baire, ‘De slapende kat’ en ‘Bamboe’. Zijn werk heb ik gecombineerd met het werk ‘Evenwicht en harmonie’ van Eva Watts uit de collectie van PI Creative Art. Ze hebben allemaal dezelfde afmeting, namelijk 30cm x 40cm.

 1. foto van vrouw met kat op houten bankje in minimalistisch interieur

Samenstellen van een Japandi gallery wall

Als je verschillende werken bij elkaar wilt hangen binnen de Japandi stijl is het volgens Laila extra belangrijk om erop te letten dat ze goed matchen. Hiervoor kun je bij Werk aan de Muur gemakkelijk een verlanglijstje aanmaken en al je lievelingswerken aan toevoegen. Laila vertelt hoe zij dit aanpakt: “Hierbij let ik op kleur, stijl en vorm. Het kleurgebruik is hierin erg belangrijk, bij de kunstwerken die ik heb uitgekozen sluit het kleurgebruik goed op elkaar aan. Daarnaast past de ronding van de rug van de kat perfect bij de rondingen in het abstracte werk van Eva Watts. Hierdoor creëer je balans, rust en eenheid in de gallery wall.”

 1. 3 zwart witte schilderijen
 1. collage van 3 verschillende zwart witte schilderijen
 1. collage van moderne zwart wit schilderijen

Laila is daarna thuis aan de slag gegaan met de perfecte indeling. Laila: “Ik heb verschillende indelingen geprobeerd tot ik tevreden was, hierbij zie je een aantal opties die het niet zijn geworden. Je kan natuurlijk oneindig variëren, zowel in de afstand als plaatsing van de kunstwerken. Vervolgens heb ik met behulp van papieren vellen op de muur de afstanden ten opzichte van de lamp en de deur bepaald.”

Zo stijl je Japandi kunst in de woonkamer

In het hart van het huis is de keuken. Laila heeft na de koop van haar huis de indeling helemaal omgegooid. Hierdoor is de keuken echt onderdeel geworden van de woonkamer. Binnen de Japandi stijl zie je veel grote werken met rustige voorstelling, dit geeft rust en past goed bij de minimalistische Japandi stijl. Wanneer je een werk kiest is het belangrijk om te weten waar je hem wilt ophangen en nee, niet alleen om de maat te bepalen. Ook kleuren zijn heel belangrijk. Laila vertelt: “Omdat zowel mijn bank als het kleed beige zijn, heb ik bewust naar een werk gezocht die voor contrast zorgt. De ronde en organische vormen zijn een mooie aanvulling ten opzichte van de rechte vormen van de bank en het kleed. Het werk ‘Dwarrelende sneeuw van Kamisaka Sekka past hier perfect bij.”

Tip van Laila: “Zelf vind ik het onwijs leuk om nieuwe (design) items te combineren met, diy items en vintage-, kringloop- en marktplaatsvondsten. Duurzaamheid speelt ook een grote rol binnen de Japandi stijl.”

 1. modern interieur met abstracte vormen aan de muur
 1. bloem in vaas op de tafel met japandi schilderij op de achtergrond
 1. interieurfoto van zithoek en keuken bar

3 Styling tips voor een Japandi interieur

Wil je de Japandi woonstijl ook toepassen in jouw interieur? Laila geeft 3 tips:

 1. japandi interieur van zithoek

1. Opruimen en opbergen

Ik weet dat het mogelijk suf klinkt” grinnikt Laila, ”Maar stap 1 is toch echt opruimen en ontspullen waar mogelijk. Zelf ben ik van mening dat elk huis en elke stijl beter tot haar recht komt als het opgeruimd is.” Om de Japandi stijl in huis te creëren is dit essentieel. De 80/20 regel kan je helpen bij het bepalen hoeveel opbergruimte je nodig hebt. Hierin geldt dat je 80% van je spullen kunt opbergen en 20% in het zicht hebt. Deze 20%, bijvoorbeeld dierbare items, komen dan ook veel beter tot hun recht.

2. Voeg contrast toe

Het toevoegen van contrast kan onder andere met behulp van kleur, zoals Laila dit bij de bank in de woonkamer heeft gedaan. Al zijn er nog tal van andere manieren om contrast toe te voegen, die perfect aansluiten binnen de Japandi stijl. Bijvoorbeeld door het gebruik van verschillende texturen, materialen en vormen.

 1. bonsai boompje op houten tafel

3. Breng de natuur naar binnen

De woonstijl Japandi is geïnspireerd op natuurlijke elementen, zowel in kleurgebruik als in materiaal. Ook zie je dat de natuur een grote rol speelt in de Japanse en Scandinavische cultuur. Ga dan ook voor natuur- en aardetinten en combineer gerust verschillende soorten hout en natuursteen met elkaar. Ook passen planten goed in een Japandi interieur. Vaak zie je grote planten zonder bloemen. En bonsais, die passen perfect! Laila: “Mocht je veel verschillende (kleine) planten leuk vinden adviseer ik om de potten op elkaar af te stemmen en hierbij de kleuren van je interieur aan te houden.”

Eind augustus komt het eerste boek van Laila, Japandi Living, uit bij uitgever Lannoo. Naast veel inspirerende beelden en een echt koffietafel boek vind je er ook tips hoe je de stijl in huis kan brengen.

De favorieten (Japandi) werken van Laila

 1. Tokio
  van YOPIE

Benieuwd naar alle werken uit de Japandi collectie. Deze vind je hier.

Interieurtips

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails