Tom Coehoorn

Op de Friese meren met Tom Coehoorn

Stoere actiefoto’s van geweldige zeilboten maakt Tom Coehoorn uit watersport hoofdstad Sneek. Door zijn jarenlange ervaring als bemanningslid op een Fries Skûtsje, kan hij een wedstrijd goed lezen en weet hij precies waar de actie plaatsvindt.

SKS Skûtsjesilen 2016 - Stavoren

Soms komt een hobby uit een onverwachte hoek. Zo ook voor Tom. Voor hem begon het avontuur allemaal zo’n twaalf jaar geleden toen de cardioloog die hem opgelapt had Tom adviseerde om naast zijn drukke baan als Marketeer een hobby te gaan zoeken. Zo gezegd, zo gedaan. “Toen ik jaren later na een reorganisatie op zoek mocht naar een nieuwe baan heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik ben nu alweer een aantal jaren freelance fotograaf.”

Licht en schaduw - skûtsje Doarp Huzum

Fotograferen doet Tom inmiddels full-time. Naast zeilfotografie doet hij ook bedrijfsreportages, event-fotografie en fotoreportages voor magazines en kranten.

Katrol

Fotograferen op het water kan best een dingetje zijn. Een camera is namelijk niet geheel waterdicht en dat weet Tom. “Ik kijk naar de weersvoorspellingen en stem daar mijn apparatuur en kleding op af. Ik bespreek met de piloot van de persboot wat ik ongeveer wil en dan gaan we het water op!”

Skûtsjes vlak na de start onderweg naar bovenste boei

“Ik heb me gespecialiseerd in zeilfotografie en dan met name het oer-Friese Skûtsjesilen. Jarenlang was ik zelf bemanningslid op een skûtsje en toen ik daarmee stopte ben ik de sport gaan fotograferen. Omdat ik zelf wedstrijden heb gezeild weet ik waar de actie plaatsvindt. Ik doe veel op gevoel als ik in een wedstrijd zit en kijk goed om me heen naar fotogenieke momenten. Daarnaast bereid ik me afhankelijk van de weersvoorspellingen voor door onderwerpen en gezichtspunten te bedenken waar ik iets mee zou kunnen tijdens een wedstrijd.”

Voor de wind

We zien dat de foto’s van Tom in zijn shop allemaal in zwart-wit zijn. “Klopt,” begint hij. “Ik houd van actiefoto’s en wanneer ze in zwart-wit zijn, dan komt het drama-gevoel nog meer naar boven. Zwart-wit foto’s krijgen dan wat mij betreft net even wat meer karakter.”

Stylist Lianne over de werken van ThomasVaer Tom Coehoorn: "Je voelt de adrenaline als je naar Toms actiefoto’s kijkt. Het voordeel van een zwart-wit foto is dat het op iedere kleur muur past. Handig als je nog eens van afwisseling houdt in je interieur."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van ThomasVaer Tom Coehoorn!

Uit de community