Atelier

Portretten met een levendige huid

Kim van den Enden studeerde in 2012 af als student beeldende kunst en vormgeving aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Sindsdien werkt ze in de kunsteducatie en als (portret)schilder. Vanaf 2016 is zij zich gaan toe leggen op het realisme. Daarvoor sloot zij zich aan bij Atelier Sint Lucas in Den Haag. Inmiddels heeft Kim zich op de kaart weten te zetten met haar schilderkunst. Zo hing haar werk onder andere in Museum de Fundatie, het Rijksmuseum en werd haar portret van Aart Staartjes gekozen in het tv-programma Sterren op het doek (2019). Kim vertelt ons deze week de ins en outs over haar bestaan als kunstschilder.

  1. Kakoi foto

Over Kim

WOONT in Dordrecht WERKT als kunstschilder & coördinator Beeldende Kunst en Vormgeving GEK OP wandelen, fietsen en kanoën in de natuur INSTAGRAM @kimvandenenden WEBSITE kimvandenenden.com FACEBOOK kimvdendenpaintings

Schilderen als de oude meesters

“Na veel experimenteren kreeg ik de behoefte aan meer focus in mijn artistieke werk. Werken naar de realiteit is voor mij altijd een manier van uitdrukken die ik als prettig heb ervaren. Om mijzelf verder te bekwamen in het realisme sloot ik mij aan bij Atelier Sint Lucas in Den Haag. Hier bestudeerde ik de technieken van de oude meesters, met olieverf als medium. Je kunt met de klassieke schildertechniek de werkelijkheid heel mooi weergeven. Tijdens het opbouwen van een schilderij is het net of je het langzaam tot leven brengt. Dat blijft een fascinerend proces. De technieken van de oude meesters bieden een stevige basis waar ik op voort kan borduren. Om een levendige stofuitdrukking te creëren speel ik met verschillende kleurtinten en toonwaarden.”

Leuk weetje over Kim: In haar eigen atelier in het oude centrum van Dordrecht geeft Kim sinds kort portretschilderles.

  1. NA uitzending gebruiken foto joey hereman

Oefening en erkenning

“Om op het punt te komen waar ik nu sta heb ik veel geoefend. Al doende heb ik steeds beter leren kijken en verhoudingen en technieken onder de knie gekregen. Elke succeservaring (denk aan een compliment, expositie of verkoop) stimuleerde mij om door te gaan met schilderen. Het geeft een boost aan je motivatie en zelfvertrouwen en zorgt ook voor (extra) zichtbaarheid. Een belangrijke erkenning kreeg ik van de Nederlandse portretprijs, een hoge waardering van de jury. Met dit portret toonde ik mezelf voor het eerst aan de buitenwereld als zijnde olieverf portretschilder. Niet veel later kwam dit zelfportret ook nog in het Rijksmuseum te hangen. Naast verschillende exposities zorgde mijn deelname aan het programma ‘Sterren op het doek’ met Aart staartjes in 2019 voor veel zichtbaarheid en portretopdrachten. Door te blijven experimenteren en uitdagingen aan te gaan verwacht ik nog lang met plezier te schilderen.”

Zo ken ik mijn vader!

“Het meest recente werk waar ik trots op ben is het schilderij van mijn vader, ‘Papa eet krentenbrood’. Zo ken ik mijn vader: Met een tevreden blik, genietend van de kleine dingen. Hij staat altijd klaar om te helpen. Valt er iets te klussen, dan steekt hij direct de handen uit de mouwen, waarbij hij vaak deze blouse draagt. Zijn aanwezigheid betekent voor mij meer dan een paar extra handen. Het klussen versterkt onze band. Tussendoor is er ook tijd om even te zitten en te genieten van een dik stuk krentenbrood met roomboter, waar hij gek op is.”

  1. Kim van den enden

Verborgen pareltjes

“Veel inspiratie sluipt ongemerkt binnen om op het juiste moment zijn plek te vinden in een kunstwerk. Dat kan een kleurencombinatie, een bepaalde lichtval of compositie zijn. Bij portretopdrachten haal ik ook vaak inspiratie uit de ontmoeting: het gesprek, attributen, familieleden of toevallige passanten kunnen verborgen pareltjes aandragen voor het uiteindelijke kunstwerk. Ik hecht dan ook veel waarde aan de oriëntatiefase. Daarna is het fotograferen, uitproberen/schetsen en keuzes maken, wat klopt bij het verhaal wat ik wil vertellen en/of het karakter dat ik wil uitdrukken? En welke beeldelementen passen daarbij? Als in het werk de aandacht op de juiste manier getrokken wordt en de sfeer en het karakter passen bij wat ik voor ogen heb, dan ben ik tevreden."

Benieuwd naar meer? Bekijk hier de shop van Kim.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks