Jumbotron Nop Briex

Schilderen met Nop Briex

Onze Tilburgse Nop Briex is een lekker bezig bijtje. In het dagelijks leven geeft hij les als docent Beeldende Vorming, èn werkt hij als grafisch vormgever, illustrator en beeldmaker. En oh ja, hij geeft ook nog schilderlessen. Toch heeft hij nog wat vrije uurtjes die hij vervult met het maken van schilderijen die hij weer het liefst verkoopt via ons.

Het roer gaat om

Nop Briex is geboren en getogen in het Zuid Limburgse Beek. Als klein manneke tekende hij al graag en zette hij zijn droombeelden en fantasieën om in potlood en verf. “Mijn moeder zag mijn enthousiasme en bracht me naar de teken- en schildercursus aan de Vrije Volksuniversiteit in Geleen.” Als vanzelfsprekend volgde Nop na de middelbare school een opleiding aan het grafisch lyceum te Boxtel en de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht, waarna hij aardig wat ervaring heeft opgedaan in de grafische wereld. Toch kiest hij ervoor om in 2018 het roer geheel om te gooien. In dit jaar startte Nop als docent, met in 2020 als kers op de taart dat hij zijn Bachelor Fine Art & Design education behaalde.

“Door heel, heel veel te schilderen is mijn techniek sneller en emotioneler geworden,” zegt hij. “Ik vind het leuk om anderen maar ook mezelf te verrassen en blij te maken. Het prikkelt mijn fantasie en creativiteit.”

Hedendaags impressionistisch

In zijn schilderijen zien we een beperkt kleurenpalet. Grijs, blauw en oker voeren de overhand met her en der een uitschieter naar rood of groen. Zelf omschrijft hij zijn stijl als hedendaags impressionistisch. “En dan met uitschieters naar het expressionistische,” voegt hij eraan toe. “Soms art brut. Ik schilder snel, inaccuraat en ongeduldig. Ook wel wild enthousiast,” lacht hij. “Omdat ik zo vliegensvlug schilder, geeft dat het schilderij ook nét dat beetje levendigheid. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik niet zomaar een kant-en-klaar plaatje schilder, maar dat er ook nog heel wat fantasievolle invulling overblijft voor de aanschouwer.”

Midden in de woonkamer

Soms hebben kunstenaars zoals Nop Briex een painter’s block. Ofwel, een soort creatieve blindheid wat maakt dat er op dit moment even geen inspiratie of creativiteit is. Maar dat komt uiteraard wel weer goed. En als het er dan is, dan moet er wel naar gehandeld worden, vindt Nop. “Zodra ik een onderwerp heb gevonden dat ik wil schilderen, dan mag dit niet van me worden afgenomen worden door de zaken van alledag. Mijn ezel staat dan ook midden in de woonkamer zodat ik direct aan de slag kan.” Nog het allerliefst gaat Nop met zijn schilders spullen de hort op, naar buiten, om daar in de natuur of in de stad te schilderen.

Fascinatie en vervreemding

Nop schildert heel veel, en met een beperkte opslagcapaciteit is hij genoodzaakt vooral ook heel praktisch te werken. “Ik werk op dunne dragers zoals met linnen bespannen hout, canvasboard, MDF en hardboard. Maar ook op papier en karton en op de computer. Verder werk ik met acrylverf en Royal Talens Cobra olieverf. Dat laatste is een hoog kwalitatieve olieverf die met water vermengbaar is. Zodoende kan ik overal werken en voor de omgeving geen overlast veroorzaken.” Naast het ambachtelijke werken met verf maakt hij ook vaak ‘crossovers’: digitaal schilderen, beeldbewerkingen, fotomanipulaties en collage kunst. Fascinatie en vervreemding maar soms ook schoonheid of rauwheid moeten de boventoon voeren. Of het een ansichtkaart-werkje of een lelijke fabriek is, Briex schildert waarin hij zin heeft. Werken waar mensen in wegdromen of een gruwelijke hekel aan hebben, zó erg dat ze het toch graag boven de bank willen hangen.

Nop: “Mijn ezel staat midden in de woonkamer zodat ik direct aan de slag kan.”

De favoriet van Nop

We vragen Nop naar zijn favoriete werk en daar komt een verrassend antwoord uit. “Eigenlijk ben ik nog bezig met het digitaliseren van wat schilderijen, dus nog niet alles staat op Werk aan de Muur. Uit de collectie die nu online staat kies ik dan Havenfront Loggos. Dit is op het Griekse eiland Paxos, sinds 1988 is dit een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Het maken van dit schilderij ging op dat moment zo goed en adequaat dat ik nog steeds verrast ben over het eindresultaat. Ogenschijnlijk gewoon omdat het maar een vakantieplaatje van een vissersplaatje is en ik opzag tegen het schilderen van alle bootjes.”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Nop Briex te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks