header-cat

Straatkatten, kroegtijgers en winkelpoezen

Robert-v-Willigenburg

Elk mensenleven zou eigenlijk negen katten moeten hebben want wat zijn ze lief! Straatkatten, kroegtijgers en winkelpoezen; Robert van Willigenburg fotografeert ze allemaal.

Huiskat Gozer, boekwinkel Batavia

De liefde voor katten is er bij hem met de paplepel ingegoten. “Als kind hadden we al poezen. Het grootste aantal in 1 keer was acht katten: drie volwassenen en een nestje van vijf.”

Tijdens de wekelijkse VrijMiBo in een Utrechtse kroeg kwam Robert erachter dat vrijwel elke kroeg een huispoes had. Kat in ‘t bakkie, dacht Robert. En zo ontstond in 2008 het idee voor het boek Kat in de Stad wat hij met drie collega journalisten heeft gemaakt. Met in de hoofdrol: Utrechtse poezen. Het poezenpersoneel kun je aantreffen in allerlei zaken langs de Utrechtse Oudegracht. “Het project liep een beetje uit de hand. De boekhandels en lezers waren enorm enthousiast waardoor het boek te snel uitverkocht raakte,” grinnikt Robert. Hierna volgden twee uitverkochte Utrecht edities, daarna nog een Amsterdamse en een Haagse editie. In die laatste stad is het boek nog te koop bij de Haagse boekhandel Van Stockum aan het Spui. Dus wees er als de kippen bij, we garanderen je geen kat in de zak!

Robert is een allround fotojournalist en in het verleden heeft hij de Academie voor Journalistiek afgerond, wat je terug kunt zien in zijn werk. De foto’s van Robert laten namelijk meer zien dan alleen een mooie kat; zijn katten vertellen een verhaal. “Ik kies niet voor onnatuurlijk geposeer. Katten zijn heerlijk eigenwijs dus je kunt ze toch niet sturen. Daarom observeer ik wat ze doen in hun eigen omgeving en laat ik ze lekker hun gang gaan. Dit betekent ook dat lichtapparatuur bijvoorbeeld niet heel handig is,” legt hij uit. Wel weet Robert een vaak handige assistent te vinden die de boel onder controle houdt en af en toe met het blikje kattensnoepjes rammelt als de poes dreigt weg te lopen.

“Bij het maken van de kroegtijger foto’s ben ik soms wel vier keer terug gegaan totdat de kat zich verwaardigde om te worden geportretteerd. Maar dat ik vind ik helemaal niet erg; het resultaat is voor mij het enige dat telt.”

Benieuwd naar meer? Bekijk alle Katten in de Stad bij Robert zijn werken

Stylist Simone over de werken van Robert:
“Om even helemaal bij weg te zwijmelen, wat zijn ze lief hè!”

Beeldmakers