Burcht van Leiden

Burcht van Leiden van Dirk van Egmond

Materiaal, afmeting en opties aanpassen.

,- gratis verzending!

In je winkelmand

  • Burcht van Leiden van Dirk van Egmond thumbnail
  • Canvas thumbnail
  • Canvas alternatief thumbnail
  • Canvas alternatief thumbnail
  • Canvas video thumbnail
Werkcode: 170821

Burcht van Leiden van Dirk van Egmond

Koop dit werk op canvas, aluminium, Xpozer, (ingelijste) fotoprint of behang, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
gratis verzending!
Burcht van Leiden van Dirk van Egmond

Dit werk in jouw (woon)kamer bekijken?

Gebruik onze app en hang een werk virtueel op in je eigen ruimte. Met de werkcode hang je elk werk eenvoudig virtueel op in onze Android, iPhone & iPad app. Meer over de werking van de app .

Download onze App in de AppStore Download onze App in de PlayStore

Omschrijving

Met het opwerpen van een palissadeheuvel werd in de 9de en 10de eeuw op deze plaats de eerste aanzet gemaakt voor de huidige burcht. Het was een met palen omheinde vluchtplek voor mensen en hun vee tegen mogelijke belagers. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er rond het jaar 1000 op deze plaats ook een houten gebouw stond. In de elfde eeuw werd de heuvel diverse malen verhoogd tot ca. 9 meter boven de omgeving. Onder graaf Dirk VI maakte de houten omheining plaats voor een tufstenen ringmuur. Tijdens de Loonse Oorlog liep de burcht in 1203 en 1204 bij gevechten grote schade op, die werd hersteld met kloostermoppen. Omstreeks 1275 werd de ringmuur herbouwd, waarschijnlijk in opdracht van Floris V.

In de veertiende- en vijftiende eeuw wordt er een toren genoemd, waarvan de functie onduidelijk is, mogelijk een voorraadtoren: voor bewoning was het oppervlak te klein. De burcht verloor zijn militaire functie, doordat het gebouw steeds meer ingebouwd raakte. In de jaren na 1651 werd een nieuwe toegangspoort gebouwd in de zuidelijke muur, die werd verfraaid met natuurstenen wapenstenen en het stadswapen. In de eeuwen daarna werd het bouwwerk nog regelmatig gerestaureerd en aangepast. De leeuw boven de poort (1662) is van beeldhouwer Rombout Verhulst.

De burchtgracht die van de Oude Rijn naar de Nieuwe Rijn liep is al in de 16e of 17e eeuw gedempt. Hierdoor ontstond het Burchtheuvelpad langs de heuvel van de burcht. Vanwege de door architect Pieter van der Sterre uitge

Over Dirk van Egmond

Dirk van Egmond profielfotoZeer enthousiast natuurfotograaf met een grote passie voor strand en de natuur. Verder professioneel bezig met allerlei foto-opdrachten voor vastgoedprojecten, websites, promotiemateriaal en evenementen. Altijd op zoek naar die ene perfecte compositie en mooiste licht die ik vaak vind door heel vroeg in de morgen of in de avond op pad te gaan. De meeste foto's zijn gemaakt op en om het strand van Katwijk, de fraaie natuur in onze omgeving en diverse steden zoals Leiden, Haarlem en Amsterdam.

Alle werken