De gestroomlijnde vorm van deze Chrysler ‘Airflow’, die aan een Amerikaanse diesellocomotief doet denken, zorgt in 1934 voor heel wat beroering bij de consument. De auto rijdt als het ware achterstevoren, een idee van Chrysler-ingenieur Carl Breer, die er door windtunneltests van overtuigd raakt dat de aërodynamica van de gemiddelde Amerikaanse auto beter is als deze achteruit rijdt. Het Airflow-concept leidt, zoals verwacht, inderdaad tot een hogere snelheid en een lager benzineverbruik.
De auto is ook voorzien van veel technische nieuwigheden, zoals een automatische versnelling met overdrive. De brede koets wordt gedragen door een aan het chassis gelast stalen buizenframe. In een Chrysler-promotiefilm die de degelijkheid van de auto moet bewijzen, wordt een Airflow zijdelings een heuvel afgeduwd, waarna hij na een paar koprollen op zijn wielen belandt en op eigen kracht weggereden wordt.
Toch loopt het publiek niet warm voor de Airflow, vanwege het controversiële uiterlijk. Pogingen om de voorzijde wat traditioneler te maken, doen de verkoopaantallen ook niet stijgen en de productie van het model wordt in 1937 stopgezet.
![]()
Dit werk wordt aangeboden door Eus Driessen
Passie voor fotografie in alle vormen. Van verlaten gebouwen tot landschap, van nachtfotografie tot concert-fotografie. Door het fotograferen van verlaten gebouwen wil ik de mensen meenemen naar de verborgen wereld achter muren waar de natuur langzaam het gebouw weer terug neemt. En nu kunnen deze foto's ook aan jou muur hangen.
Meer weten over Eus Driessen?
Lees het verhaal achter de beeldmaker!
321 252