Meisjeskopje, Johannes Vermeer

Meisjeskopje, Johannes Vermeer

Materiaal, afmeting en opties aanpassen.

,- gratis verzending!

In winkelwagen

Meisjeskopje, Johannes Vermeer

uit de oude meesters collectie

Meisjeskopje, Johannes Vermeer uit de oude meesters collectie

Koop dit werk op canvas, aluminium dibond, (ingelijste) fotoprint, behang en print op doek, op maat geprint in Fine-Art kwaliteit.

Werkcode: 353380

10% woonseizoen korting!
Nog 9 dagen en 21 uur geldig!

Kies het materiaal Meer informatie
Canvas
Kies materiaal opties Speciale wens?
Voer zelf een maat in…
107 96 gratis verzending!

Omschrijving

Meisjeskopje is een schilderij uit 1665-1667 van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Het werk hangt in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Het doek vormt een pendant met Meisje met de parel uit dezelfde periode. Beide schilderijen zijn vrijwel even groot en hebben dezelfde compositie: een omkijkend meisje tegen een donkere achtergrond. Meisjeskopje is geen portret, maar een zogenaamde tronie, een studie van een gelaatsuitdrukking of een opvallend type. Onder anderen Rembrandt en Frans Hals beoefenden dit genre veelvuldig.

Wellicht stond één van Vermeers oudere dochters model voor het doek. Het meisje is geen klassieke schoonheid, maar heeft een breed en tamelijk gewoon gezicht, ook wel als 'maanachtig' omschreven. Het bleke gezicht vormt nauwelijks een contrast met de zijden omslagdoek, waar Vermeer wederom zijn vermogen om lichteffecten op glanzende stoffen te projecteren etaleert. Met haar lieve glimlach en belangstellende ogen roept het meisje een gevoel van interactie bij de kijker op, een effect dat Johannes Vermeer vaak in zijn schilderijen weet te bereiken.