De stillevens van Monique

Stillevens: we kunnen er eindeloos van genieten. Al in de zeventiende eeuw schilderden oude meesters als Balthazar van Ast en Pieter Claesz de meest prachtige kunstwerken van royaal gedekte tafels. Kenmerkend aan stillevens is dat er geen levende wezens op te zien zijn. Wel insecten of dode dieren en alles staat er stil. Jan Davidz. de Heem koos voor een bloemenschilderij. Handig, want bloemen verwelkten nogal snel in die tijd en met een schilderij kan je langer van je bos genieten.

Het kan ook een paar weken duren voordat ik de meest ideale compositie heb bedacht.

Vandaag de dag hebben we Monique van Velzen. Monique is geboren in Voorburg maar woont inmiddels al zo’n dertig jaar in het prachtige Friesland. Haar stijl is uniek, warm en herkenbaar, maar bovenal ook ontzettend tijdloos. Deze week vertellen we het verhaal van Monique.

Als het om fotografie gaat, dan begon het allemaal bij vakantiekiekjes en gezellige familieplaatjes. “In 2006 kreeg ik meer tijd dus ging ik mij meer focussen op fotografie,” begint Monique. Ze volgde cursussen FRB fotografie, een bekende leerschool in Jubbega. “Hier ben ik langzamerhand volledig gegrepen door het fotografie-virus.”

Stilleven keukentafel

Zo begon Monique met het fotograferen van de prachtige Friese landschappen. En omdat ze erg leergierig is en zich graag blijft ontwikkelen is ze een paar jaar geleden begonnen met het fotograferen van stillevens en daar zijn we blij mee. “Van jongs af aan ben ik gefascineerd door de natuur in samenhang met seizoenen,” legt ze uit. “En dan vooral wat licht kan doen.”

De foto’s van Monique bevatten beperkt licht en zijn dus donker. Toch krijgt ze het als een waar meester voor elkaar om met het kleine beetje licht, de kleuren van haar onderwerpen fascinerend te laten stralen.

De stillevens van Adriaen Coorte zijn voor haar een inspiratiebron. “Hij is een van mijn favoriete kunstschilders uit de zeventiende eeuw. Hij vervaardigde vooral kleine stillevens met eenvoudige onderwerpen zoals asperges of besjes en zijn schilderijtjes staken scherp af tegen de grote pronkstillevens die in die tijd erg in de mode waren.” Bij Monique gaat het ook graag over eenvoud, schoonheid en rust.

Stilleven in 't groen

Het idee staat over het algemeen wel vast: het onderwerp is een stilleven. Toch is het maken hiervan zeker nog een heel proces. “Ik heb een hele verzameling attributen. Mijn werkruimte lijkt regelmatig op een uitdragerij in wording.” lacht ze. Monique heeft allerlei takjes, blaadjes, potjes, bordjes en meer om haar stillevens te sieren. “En om dit aan te vullen struin ik graag kringloopwinkels af naar aardige spulletjes voor een habbekrats.” Groente, fruit en bloemen koopt ze elders, op de markt of bij de groenteboer.

“Het kan zijn dat ik bij thuiskomst gelijk mijn studio in duik, maar soms kan het ook een paar weken duren voordat ik de meest ideale compositie heb bedacht.” Want ja, je kan niet zomaar wat bloemetjes op tafel strooien. “Klopt. Het moet wel met elkaar te maken hebben. Als er samenhang is in kleur of vorm dan ontstaat er een goed geheel. Anders is het krachteloos. En als het over finetunen gaat dan geldt voor mij less is more.” De kunst van het weglaten dus. “Stilleven fotografie is voor mij een passie en inmiddels ook wel een tikje een prettige verslaving.”

Stylist Lianne over de werken van Monique van Velzen: "Sfeervolle prachtplaten voor bijvoorbeeld in de keuken. Kies voor een print op staal zodat je je geen zorgen hoeft te maken over vlekken, dit kun je afnemen met een vochtige doek."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Monique van Velzen!

Het werk ‘Stilleven in ‘t groen’ is gekozen door stylist Fietje in de Lelystad make-over in het programma Weer verliefd op je huis.


Meer uit: Beeldmakers

Werk aan de Muur Magazine #4