Lees het interview met beeldmaker Hans Kwaspen, hij maakt abstracte en stoere foto's

Abstract en stoer door Hans

We houden van afbeeldingen waarbij het lijnenspel volledig klopt. Heerlijk zen zijn de foto’s van de Veldhovense Hans Kwaspen, wiens voorkeur uitgaat naar het fotograferen in abstracte en minimalistische stijl.

In het dagelijks leven is Hans werkzaam als bedrijfsadviseur. “Voor 90% dan,” zegt hij, “de overige 10% plus een groot deel van mijn vrije tijd zit in de fotografie.” Naast het fotograferen helpt hij ook zijn vrouw bij het maken van teddyberen en bijbehorende kleding. Hans en zijn vrouw zijn lekker creatief, en het leuke is dat wij hiervan mogen meegenieten.

“Mijn beelden zijn in de essentie zo basaal dat ik de kijker alle ruimte wil geven om eigen associaties op te roepen met wat ze ooit gezien of ervaren hebben,” legt Hans uit. Hij is geïnspireerd door de Duitse filosoof Meister Eckhart, “Want hij spreekt over een soort oergrond of oerstof als ‘geboorteplaats van alles’ van menselijke beelden en woorden.”

Het begon allemaal toen Hans nog een kleine jongen was van zeven jaar, toen maakte hij namelijk zijn eerste foto en was gelijk verkocht. In de jaren ‘80 deed hij veel ervaring op met zwart-wit fotografie in de doka van zijn vader, en in het jaar 2005 werd hij toegelaten in het tweede jaar van de opleiding tot vakfotograaf bij de Fotoschool Statief in Utrecht. Met een diploma in de pocket verliet hij deze opleiding in 2008. “In de jaren erna gaf ik veel cursussen en workshops maar belandde op een punt waarbij ik te weinig aan fotograferen toe kwam. Dat werd voor mij de reden om mij aan te sluiten bij Werk aan de Muur en meer voor mezelf te gaan doen.”

“Veel beelden ontstaan als ik in een ‘flow’ raak. Ik ben niet op zoek naar een vooraf bepaald beeld. Ik laat me graag bewegen door het moment. En als dat eenmaal gebeurt, dan zie ik ineens vanalles. Een foto is voor mij geslaagd als ik bij het terugkijken de beleving voel die ik had tijdens het maken van de foto zelf”

De favoriete foto van Hans is Oergrond – Studie in bruin. Het betreft een vierkant plaatje met op ⅓ van het beeld en verticale streep. Alsof we naar een roestige plaat kijken waarvan een deel, precies verticaal, geen roest te bekennen is. Je zou haast denken dat Hans dit bewust zo heeft laten roesten of misschien zo geschilderd heeft. Maar nee, het betreft gewoon een foto. En een steengoede foto ook, want je blijft er langer naar kijken. “De foto is mijn favoriet omdat ik het gemaakt heb voor mijn afstudeerwerk. Het staat veel voor mijn beleving van abstracte fotografie. Ik houd van het lijnenspel en de kleurcontrasten wat vaak gevormd wordt door onderwerpen waar je zomaar aan voorbij gaat.”

Stylist Anouschka over de werken van Hans Kwaspen: "Strakke lijnen en abstractie komen perfect samen in een modern interieur."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Hans Kwaspen!

Uit de community