Foto kunstenares Ineke de Rijk met zwart goud kunstwerk

De inspirerende reizen van Ineke de Rijk

Ineke de Rijk doet haar achternaam eer aan. Ze heeft een rijk leven vol bijzondere ervaringen. Haar reizen inspireerden haar om weer én meer te tekenen en te schilderen. Inmiddels is ze gepensioneerd en haalt ze veel plezier uit het ontdekken van nieuwe technieken en materialen.

Over Ineke

PASSIES schilderen, tekenen en fotograferen INSPIRATIE uit het leven, verschillende culturen en de landen die ik heb bezocht en andere kunstenaars VRIJE TIJD breng ik graag door met familie en mijn hond

Van de Algarve tot Gambia

“Toen ik jong was, vond ik het al leuk om te tekenen”, begint Ineke haar levensverhaal. “Maar toen trouwde ik, kreeg ik kinderen en runde ik mijn eigen schoonheidssalon. Dus erg veel tijd was er niet om mijn hobby uit te oefenen. Na mijn scheiding heb ik vier jaar in Portugal gewoond en gewerkt. Bij mijn terugkomst in Haarlem heb ik mijn vak als schoonheidsspecialiste weer opgepakt en mijn oude hobby schilderen ook. Ik heb destijds een aantal aquarelcursussen gevolgd en mijn reizen, naar Thailand en Afrika, gaven mij veel inspiratie. Mijn bezoek aan Gambia maakte zoveel indruk dat ik besloot om daarheen te verhuizen en een stichting op te richten om de bevolking te steunen. Ik heb daar veel van de mensen en de cultuur geleerd, een ervaring die ik nooit meer vergeet.”

Aquarel en pastelkrijt

Ineke heeft inmiddels het voorzitterschap van haar stichting overgedragen. “Nu ben ik gepensioneerd en kan ik veel tijd besteden aan mijn hobby’s: schilderen en tekenen. Inspiratie voor mijn werken haal ik voor een groot deel uit mijn eigen leven. De ervaringen die ik heb opgedaan, zoals de verschillende culturen en de landen die ik heb bezocht. Mijn huidige stijl is heel divers, maar vooral figuratief romantisch. Er zijn zoveel verschillende materialen, ik wil eigenlijk alles uitproberen. Maar het vaakst gebruik ik aquarel en pastelkrijt, omdat dit de minste ruimte inneemt. Ik heb thuis niet heel veel ruimte, dus hele grote schilderijen maken gaat niet.”

Een mooi eindresultaat

Naast haar eigen leven, haalt Ineke veel inspiratie uit Pinterest. “Maar ook andere kunstenaars en fotoboeken geven mij veel inspiratie. Mijn bezoeken aan musea leveren veel ideeën op.” Maar hoe gaat Ineke eigenlijk te werk? “Er is meestal al een beeld wat ik graag zou willen maken of iets wat al langer in mijn hoofd zit. Ik weet dan meestal nog niet hoe ik dat zal gaan vastleggen, met verf of pastel of met iets heel anders. Maar als ik begin komt de inspiratie vanzelf en dat is het leuke ervan als je bezig bent. Soms ben ik meteen tevreden, maar soms laat ik het ook een tijdje liggen en verander ik er nog iets aan. Maar eigenlijk is toch alles wat je maakt een mooi eindresultaat”, glimlacht ze. “Het is je eigen werk, mooi of niet mooi, dat geeft een fijn gevoel. Uiteraard is het fijn als ook anderen het mooi of leuk vinden!”

Trotse vrouw

De gepensioneerde Ineke heeft nog genoeg om over te dromen. “Wat er nog op de bucketlijst staat, is een reis naar Portugal met mijn zoon. Een reis van het noorden naar het zuiden, kriskras door het land veel foto's maken. Maar ik houd er ook van om kleine tripjes in ons mooie Nederland te maken en dat vast te leggen. Deze foto’s geven mij weer volop inspiratie voor het schilderen.” Dan rest ons nog één vraag. Wat is haar favoriete werk? “Mijn favoriete beeld is ‘Afrikaanse vrouw met goud’. Het werk staat voor de Afrikaanse vrouw die zelfverzekerd in het leven staat en trots is op haar afkomst. Dit beeld heb ik als eerste geplaatst op Werk aan de Muur en er zijn er best veel van verkocht. Dit heeft mij veel zelfvertrouwen gegeven om door te gaan met schilderen.”

Stylist Lianne: “Laat een werk van Ineke drukken op ons hoogwaardige canvas. Dit is het perfecte materiaal voor kleine en grote formaten. Eén grote canvas aan een lege muur kan zorgen voor hét wow-effect!”

Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Ineke de Rijk

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails