Portretfoto Klaske de wal met abstract kunstwerk

De expressieve en intuïtieve werken van Klaske

Klaske de Wal is een bezig bijtje. Ze vliegt voor haar werk de wereld over en ondertussen is ze ook nog eens een bevlogen singer-songwriter. Maar daar blijft het niet bij. Ze schildert, tekent en fotografeert er vrolijk op los. Haar werken zijn expressief, creatief, eigen en laagdrempelig. Kijk je mee?

Over Klaske

PASSIES naast schilderen, tekenen en fotograferen, schrijf ik al heel wat jaartjes mijn eigen muziek aan de piano WERK ik werk parttime bij KLM als cabin attendant en vlieg zowel binnen Europa als intercontinentaal VRIJE TIJD dieren, honden, paarden en in de natuur zijn

Creatief verder ontplooien

“Eigenlijk ben ik ooit maar gewoon wat uit gaan proberen”, begint Klaske lachend te vertellen. “Ik kocht boeken, volgde cursussen en ben naar eigen inzicht begonnen. Ik heb veel plezier beleefd aan het geïnspireerd raken en het creëren. Daarna heb ik mijn kennis verder verdiept door lessen te nemen. Ik kreeg fijne reacties wat mij flink stimuleerde. Op een gegeven moment heb ik in de KLM Business Class Lounge en op hun hoofdkantoor geëxposeerd met mijn ‘blauwe’ werken. Dit was een fantastische ervaring. Naast het schilderen, tekenen en fotograferen, schrijf ik ook mijn eigen muziek. De afgelopen twee jaar heb ik veel vrije tijd gehad en alle ruimte genomen om mij creatief verder te ontplooien.”

Intuïtief werken

Creëren zit in haar bloed. “Alles heeft bij mij te maken met inspiratie en creëren. Ik werk veelal intuïtief, vrij en speels. Door me te verdiepen in verschillende technieken, blijf ik mijzelf ontwikkelen en inspireren. Ook houd ik van het verrassingselement, dat ik van tevoren niet altijd weet wat ik ga maken en wat het gaat worden. Ik ben een echte doener. De uitspraak: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’, spreekt mij erg aan. Ik heb dan ook niet één bepaalde stijl. Het varieert afhankelijk van waar ik ook iets over lees, zie of hoor en of mee in aanraking kom. Mijn werken zijn expressief, creatief, eigen en laagdrempelig.”

Kleuren en vlakken

Als Klaske een werk gaat maken, bedenkt ze vooraf waar ze zin in heeft. “Dit kan schilderen, tekenen, oliepastel of fotograferen zijn”, licht ze toe. “Dan heb ik vaak al een idee in mijn hoofd wat ik zou willen gaan maken, bijvoorbeeld een portret of een abstract werk. Ik werk de laatste tijd veel met oliepastel, ik vind dit een heel mooi medium. Bij een oliepastel van 60x70 centimeter kies ik eerst de kleurencombinaties en begin ik in beweging lijnen te trekken in cirkels en hoeken. Vervolgens kies ik intuïtief met welke kleuren ik welke vlakken wil vullen. Dit proces gaat door totdat ik besluit dat het klaar is. Het mooie is dat als ik dan afstand neem, ik er altijd iets in zie wat ik niet van tevoren had kunnen bedenken. En anderen zien er soms ook weer iets anders in. Met acryl schilder ik graag abstract en daarin vind ik het mengen van kleuren weer een heel fijn aspect. Als ik teken, dan komt het technische aspect voor mij wat meer aan de orde: perspectief en verhoudingen.”

Vol in beweging

Klaske vliegt als cabin attendant de hele wereld over. “De wereld om mij heen is mijn inspiratiebron”, vertelt ze. “Tijdens mijn reizen kom ik in contact met veel culturen en dit geeft mij veel inspiratie. Ik houd altijd goed mijn ogen open voor alle verhalen, kleuren en de beelden om mij heen. Eén van mijn favoriete werken is ‘~ in beweging ~’. Ik blijf dit werk heel mooi vinden. Ik heb dit beeld gemaakt in een periode dat er veel innerlijke beweging bij mezelf was. Hier heb ik vanuit mijn gevoel met fysieke bewegingen de acrylverf op het doek gezet. Intuïtief en direct tegelijk.”

Stylist Gina: “Laat een werk van Klaske printen op doek. Dit zijn afdrukken op textiel, opgespannen in een aluminium frame. Het leuke van dit materiaal is dat je gemakkelijk doeken kunt wisselen!”

Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Klaske de Wal

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails