Rob Donders Jumbotron beeldmakers

De beeldende kunst van Rob Donders

Als Rob Donders door de duinen van Bergen loopt, overvalt hem een gevoel van geluk. Zijn foto’s en schilderijen zijn dan ook een ode aan Noord-Hollandse landschappen. Hij hoopt anderen te inspireren met de schoonheid van onze Nederlandse kust met haar duinen. “Je bent als een wandelaar in mijn werk op pad. Je staat soms even stil, kijkt om je heen of staart naar de lucht, die telkens weer verandert. Je voelt wat eigenlijk niet te zeggen valt, alleen maar is te zien, je bezighoudt en ontroert.”

Over Rob

LEEFTIJD 62 jaar SAMEN met mijn vrouw PASSIES ik ben dol op boeken, historie en pure chocolade VRIJE TIJD liefde, wijn, whisky, lezen, films kijken, nieuwe dingen ontdekken zoals een nieuw beeld krijgen van het leven, onze ziel, het universum en manifesteren van wat je wilt

Oefening maakt kunst

Laatbloeier Rob tekent al sinds zijn vroege jeugdjaren. Hij koos voor een grafische opleiding en volgde in de avonduren de vrije tekenacademie. Een succesvolle carrière in de reclame volgde. “Grafisch ontwerper is een prachtig beroep waarin ik veel van mijn creativiteit kon stoppen”, vertelt Rob over zijn leven. “Door de jaren heen heb ik mooie ontwerpen mogen maken en met veel bedrijven samengewerkt. Mijn grootste passie ligt in het ontwerpen van huisstijlen, de corporate identity van een bedrijf. Mijn trots is het logo-ontwerp voor het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in 2004. Het is inmiddels iets aangepast naar de huidige tijd en behoefte, maar de tekening van Antoni van Leeuwenhoek in het logo is van mijn hand.” Inmiddels is deze laatbloeier bijna dagelijks in zijn atelier te vinden om te tekenen en te schilderen. “Als autodidact ben ik altijd bezig met mijn ontwikkeling. Dat betekent kijken naar kunst, exposities bezoeken, boeken over kunst lezen en veel proberen. Nooit teleurgesteld zijn, maar dankbaar voor het leermoment is een hele belangrijke les. Want oefening maakt kunst.”


De schoonheid van de duinen

De belangrijkste veranderingen in zijn leven, noemt Rob de ontmoeting met zijn huidige vrouw en de verhuizing van Amstelveen naar Bergen. “De gevarieerde velden, bossen en duinen in de provincie Noord-Holland zijn voor mij een grote bron van inspiratie”, licht hij het laatste punt toe. “Als ik door de duinen loop, overvalt mij een gevoel van geluk en dat probeer ik in mijn schilderijen en foto's te laten zien. Ik heb een passie voor licht en de vormentaal van de duinen. Het veelzijdige landschap openbaart zich ritmisch als golven van zand. Mijn favorieten, de Kerf en stuifduinen, staan op veel van mijn schilderijen afgebeeld. Maar ook de Verbrande Pan, het gebied onder Bergen aan Zee, en het ruige duingebied van Egmond, Schoorl en Hargen zijn in olieverf vastgelegd op doek. Het Noord-Hollandse landschap is uniek en heeft door de eeuwen heen vele kunstenaars geïnspireerd, waaronder Leo Gestel, Arnout Colnot, Job Graadt van Roggen en Edgar Fernhout.”


De herinnering leeft

Rob probeert in zijn fotografie zo goed mogelijk vast te leggen wat hij ziet. “Een hele belangrijke factor is de emotie van het moment en van de plek. Daarbij is ook de nabewerking heel belangrijk. Maak ik de foto zwart-wit, gebruik ik een kleur zoals ik het heb gezien of probeer ik de sfeer nog meer te verhogen? Dit zijn vragen die ik gaandeweg probeer te beantwoorden. Ik maak graag persoonlijke werken vanuit de behoefte om een plek, de sfeer en het gevoel vast te leggen. Mijn schilderijen zijn het resultaat van kijken, de herinnering die ik aan de plek heb.”


Emotie van het moment

Rob omschrijft zijn stijl als impressionistisch met een contemporary twist. “Maar ik wil me niet binden aan één stijl en daarom schilder ik in verschillende stijlen”, zegt hij er snel bij. “Van impressionistisch, waarin alles redelijk figuratief is, tot aan abstract expressionistisch, waarbij de beschouwer ruimte heeft voor zijn eigen invulling en interpretatie.” Zijn favoriete beelden dit moment zijn ‘Reflectie van de zonsondergang’ en ‘Zonovergoten vallei van Pirola’. “In deze werken werd ik overweldigd door de schoonheid van de natuur en dit probeer ik over te dragen. In mijn schilderijen valt overigens haast geen mens te ontdekken. Of je zou het zelf moeten zijn, verdwijnend en verdwalend in één of ander landschap. Je bent als een wandelaar in mijn werk op pad. Je staat soms even stil, kijkt om je heen of staart naar de lucht, die ook telkens weer verandert. Je voelt wat eigenlijk niet te zeggen valt, alleen maar is te zien, je bezighoudt en ontroert.”


Stylist Lianne: “Wil je de Noord-Hollandse landschappen van Rob graag thuis een plekje geven? Denk eens aan buiten. Kies naast een mooi zitje, planten en andere tuinaccessoires voor een buitencanvas. Ons canvas kan het Nederlandse klimaat prima aan!”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Rob Donders te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bekijk onze 10 jaar acties

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails