Paul Heijmink Paul Heijmink Jumbotron beeldmakers

De bloemenwereld van Paul Heijmink

Vandaag gaan we de bloemenwereld van Paul Heijmink verkennen, waar hij zijn passie voor fotografie en bloemen combineert als visuele ondersteuning bij de bloemenveiling. Volgens Paul is "mijn werk mijn passie en ik vind het altijd leuk om in contact te zijn met mensen uit de tuinbouwsector. Het is geweldig om dezelfde taal te spreken en elkaar moeiteloos te begrijpen en aan te voelen.”

Over Paul

Paul werkt al meer dan 25 jaar op de bloemenveiling en houdt zich daar al bijna 2 jaar bezig met visuele vormgeving door middel van zijn fotografie. Hij maakt onder andere productpresentaties, introducties en foto's voor de webwinkel, die klanten kunnen bekijken om te beslissen over hun aankopen. Naast zijn werk heeft Paul ook een grote groep volgers op Facebook, met wie hij zijn foto's deelt. Hij vertelt: "De reacties op mijn Facebook account, @bloemenfotografie, zijn vaak erg positief, en sommige mensen vinden het fijn om op te staan met een bloemenfoto die ik heb geplaatst.”

Een passie voor fotografie

Paul begon zijn passie voor fotografie zo'n 40 jaar geleden, toen hij 16 jaar oud was. Hij vertelt: "Ik was altijd op zoek naar mooie beelden. Of het nu ging om portretten, sport, natuur of reportages, ik deed het allemaal graag." De afgelopen 10 jaar heeft Paul zijn interessegebied beperkt tot bloemenfotografie. "Ik werk op een manier waarbij ik maximale scherpte bereik: alles moet van voor tot achter scherp zijn. Dat levert vaak foto's op die bijna getekend lijken. Door mijn werk op de bloemenveiling zit ik dicht bij het vuur en zie ik de mooiste bloemen en planten voorbijkomen waar ik vervolgens mee aan de slag kan. Ik verdiep me in alles wat ik fotografisch gezien interessant vind en analyseer alle beelden die me aanspreken om daarvan te leren en mezelf te ontwikkelen."

Naast zijn werk op de bloemenveiling werkt Paul ook één dag per week als freelance fotograaf, waarbij hij uitsluitend foto's van bloemen maakt voor websites, reclames, beurzen en meer. Hij zegt: "Op Werk aan de Muur heb ik een selectie van afbeeldingen geplaatst waarvan ik denk dat ze mooi zouden staan aan iemands muur!"

Een ondeindige scherpte

"Ik heb een herkenbare stijl waarbij ik bloemen tot in detail scherp fotografeer. Vaak werk ik met een zwarte achtergrond, maar bij een mooi beeld doe ik hetzelfde met een witte achtergrond. Daarnaast fotografeer ik bloemrijke landschappen", vertelt Paul als we hem vragen naar zijn fotografie stijl. Zijn inspiratie vindt Paul voornamelijk bij de veredelaars van bloemen en planten, de groothandel, de bloemist en bij zijn werk op de bloemenveiling. "Zodra ik ergens iets nieuws en in mijn ogen fotogenieks vind, ga ik het desnoods 50 kilometer verderop ophalen om het op een onnavolgbare manier vast te leggen. Dat geeft uiteindelijk een enorme voldoening." Zelfs wanneer hij weet dat er een bepaalde bloem aan een plant gaat komen, neemt Paul hem alvast mee naar zijn thuisstudio. "Alsof het een model is, zoek ik de optimale compositie, waarbij ik blijf draaien en keren totdat ik precies krijg wat ik in het 'model' heb gezien, en het model nog mooier maak dan het in werkelijkheid is." De oneindige scherpte bereikt Paul door het gebruik van de 'focustracking' techniek. "Hierbij combineer ik 4 tot soms 30 beelden en laat ik alleen de scherpe delen van de afzonderlijke foto's tot een totaal scherp beeld ontwikkelen door de Zerene Stacker software," zegt Paul. Hij is pas tevreden met het eindresultaat als hij het maximale uit zijn onderwerp heeft kunnen halen. "Als dat niet lukt, ga ik net zo lang door totdat het wel lukt.”

Bloemwerk in het park

Pauls favoriete foto is per toeval ontstaan. "Ik werd gevraagd om foto's te maken van een bloemstuk op een plantenbeurs. De sponsor van de bloemen vroeg of ik het resultaat van de inspanningen van een bloemist kon vastleggen. Vanuit verschillende hoeken heb ik foto's gemaakt en toen ik ze uiteindelijk op mijn scherm kon bekijken, dacht ik: deze wil ik als grote afdruk bestellen en in mijn huis ophangen." Zijn buurvrouw zag het werk en wilde het ook hebben voor haar verkoopkantoor waar ze in keukens handelt. "Toen haar klanten vroegen waar het werk vandaan kwam, zei de receptioniste dat het van Werk aan de Muur kwam. Dat klopte op dat moment niet, want ik had daar nog geen werken op staan. Toen ik het werk alsnog op Werk aan de Muur heb geüpload, zijn er een goed aantal van verkocht en kunnen meerdere mensen genieten van dit mooie bloemstuk in het park.”

Benieuwd naar nog meer van Paul Heijmink? Klik hier om naar de shop te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks