Lees het interview met beeldmaker Carolien van Schie

De diertjes van Carolien van Schie

Vaak loopt Carolien van Schie over de markt en speurend naar groente en fruit. Niet zoals velen het soort zoeken dat je gebruikt voor het avondeten. Nee, Carolien is op zoek naar móóie stukken. Alleen de meest fotogenieke piepers worden gekozen voor haar stillevens met af en toe nog een extra gast op tafel.

Werkzaam als dierenarts assistent

In het dagelijks leven is Carolien werkzaam als dierenarts assistent bij een grote gemengde praktijk. Dit doet ze zo’n vier dagen per week, dus ze heeft altijd nog een dag over zodat ze lekker kan fotograferen. Het begon allemaal met een wegwerpcamera. “Ik maakte altijd overal foto’s van,” begint ze. “Later kwam de eerste spiegelreflexcamera wat maakte dat mijn hobby steeds serieuzer werd.” Zo begon ze onder andere met macrofotografie. Dankzij de diverse workshops en cursussen die Carolien volgde, ontdekte ze haar huidige stijl. Een stijl die haar zit als een maatpak en die geliefd wordt door velen.

Foto's en dieren

Het maken van een mooie foto van een (huis)dier vraagt wel om wat extra dierenkennis. “Doordat ik veel dieren zie in de praktijk en in mijn studio, heb ik over het algemeen wel een idee van hoe ze zullen reageren en dit maakt het makkelijker om er een mooie foto van te maken. Muizen laten zich natuurlijk niets vertellen. Wat dat betreft is het een kwestie van veel geduld hebben en wachten tot er iets gebeurd wat ik graag in mijn foto terug zie.” Als waar dierenliefhebber heeft Carolien zelf thuis aardig wat dieren. Samen met haar man heeft ze twee honden, twee katten en sinds kort ook de muizen die regelmatig model staan. Carolien neemt uitgebreid de tijd voor het maken van een foto en neemt voldoende pauzes tussendoor voor de dieren. Ook zorgt ze ervoor dat de dieren zich prettig bij haar voelen en dat er altijd met iets lekkers beloond wordt. Als een dier iets niet wilt, dan doet ze dat ook absoluut niet.

Aan de slag gaan met een werk

“Vaak maak ik ook mijn eigen achtergronden. Ik bestel grote rollen canvas die ik zelf beschilder. Op die manier kan ik goed spelen met kleuren en texturen om zo tot het gewenste effect te komen. Als ik alles compleet hebt, dan maak ik de compositie. Dan is het ook nog de kunst om het licht zo mooi mogelijk te krijgen en dit alles doe ik in mijn eigen studio. Hier kan ik soms wel uren bezig zijn met de composities en het zoeken naar het perfecte Rembrandtlicht. En als de foto eenmaal gemaakt is, dan bewerk ik het erna altijd op de computer. Hierdoor kan ik nog meer een eigen stijl geven aan mijn foto’s. Maar wat ik precies doe, dat is mijn geheim. Het geeft de foto’s nèt dat beetje extra’s voor een mooi kunstwerk.”

Het favoriete werk

Het favoriete werk van Carolien is Rattenfeest. Een super leuke foto waarin zes nieuwsgierige ratjes snuffelen van al het lekkers wat op tafel staat. En ook hier kunnen we zien dat de diertjes er stuk voor stuk zin in hebben en lekker ontspannen zijn. “Het was ontzettend leuk om deze foto te maken,” begint Carolien. “Het was een van mijn eerste stillevens waar ik dieren in heb geplaatst. Ten eerste al de voorbereiding; het bedenken van hoe het stilleven eruit moest zien. En ik ging ook naar de kaasboer voor een mooi stuk kaas met duidelijke gaten erin. Bij brocante winkels vond ik de potten, pannen en het oude kannetje. Het moest iets worden met veel eten erin. En het mocht een beetje rommelig zijn, niet te netjes allemaal. Ook de ratjes hadden het naar hun zin tijdens de shoot. Nieuwsgierig liepen ze over de gedekte tafel . Hier en daar werd er even geknabbeld aan het brood of aan het stuk kaas.”

Stylist Lianne over de werken van Carolien van Schie: "Een geweldige stijl voor in de keuken of eetkamer"

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks