Lees het interview met beeldmaker Jip van Bodegom

De filmische werken van Jip van Bodegom

In Hengelo woont onze vriendelijke beeldmaker Jip van Bodegom. Sinds zijn achttiende is hij werkzaam geweest in de e-commerce, maar hij besloot het roer om te gooien om als fotograaf aan de slag te gaan. Jip vertelt ons zijn verhaal.

Over Jip

“Ik runde een verschillende webshops, had een groot magazijn en veel mensen in dienst,” legt Jip uit. “Zo’n drie jaar geleden heb ik mijn bedrijf verkocht en overgedragen aan mijn ex-compagnon. Het werd tijd voor mij om mijn focus op iets anders te leggen.” En zo geschiedde. Het is sinds dat moment dat Jip begon met het maken van mooie reizen en van nog mooiere foto’s.

Het beste cadeau ooit

Zo’n zeventien jaar geleden kwam Jip voor het eerst in contact met fotograferen. “Klopt,” lacht hij. “Ik kreeg toen een 1 megapixel digitale camera voor mijn verjaardag. Dit was het beste cadeau ever!” Zo enthousiast als hij was, startte hij gelijk met fotograferen. Het was veel oefenen en hij leerde zichzelf de kneepjes van het vak aan door vooral heel veel foto’s te maken, en ook zijn foto’s te analyseren. We gaven al eerder aan dat hij op zijn achttiende werkte, en niet studeerde. Toch besluit hij op zijn twintigste om alsnog een opleiding te volgen aan de fotovakschool. “Maar daar ben ik mee gestopt, want school is nu eenmaal niets voor mij.” In de fotografiewereld is het niet erg wanneer je geen diploma hebt. Fotograaf zijn leer je niet, dat ben je. Een dergelijke opleiding kan je helpen om je handvatten te geven in het vak, maar het creatieve komt van binnenuit. En als je echt de passie hebt, dan ben je als autodidact vaak net zo goed als een geschoolde fotograaf, misschien nog wel beter zelfs. “De zelflerende en verkennende manier maakt het vandaag de dag nog steeds interessant voor mij,” legt hij uit.

Op zoek naar inspiratie

“Ik ben één dag per week bezig met fotografie. En eigenlijk betrap ik mijzelf erop dat ik altijd wel op zoek ben naar inspiratie. Op Instagram bijvoorbeeld.” Inspiratie haalt Jip ook uit films. Zijn werken bevatten veelal een mysterieuze thematiek, filmisch en dramatisch. “Klopt, ik houd ook echt van die filmische en bijna surrealistische scènes en die kleurtonen gebruik ik ook in mijn foto’s. Dit bereik ik voornamelijk door de nabewerking in Lightroom, een fotobewerkingsprogramma.”

Berg geit

De foto genaamd Berg geit is de favoriete foto van Jip. Het lieve dier staat eenzaam en alleen boven op een berg. Het is altijd weer verwonderlijk hoe zo’n geit heelhuids bovenop een berg komt. Geestig genoeg heeft Jip het vastgelegd. “Het was tijdens een roadtrip in 2018. We reden door Canada en een deel van Alaska. Tijdens deze trip kwamen we ontzettend veel wild tegen, zoals een Big Horn Sheep. Echt een dikke aanrader voor iedereen”

Nieuwsgierig naar meer? Klik hier om naar de shop van Jip van Bodegom te gaan.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks