Interview met Klaartje Majoor

De innerlijke creativiteit van Klaartje

Toen Klaartje Majoor voor het eerst met een digitale camera fotografeerde, was de liefde aangewakkerd. Het snelle digitale en het meteen kunnen bewerken van foto’s gaven haar de creativiteit waar ze naar zocht. Als autodidact heeft ze zichzelf veel aangeleerd. Hoogste tijd om meer te weten te komen achter deze vrouw en haar liefde voor fotografie.

De fotoclub

Zo’n 10 jaar geleden sloot Klaartje zich aan bij de plaatselijke fotoclub. Klaartje: “dit leek mij een goede manier om de basis van het fotografie-vak te leren. Zowel het technische als het creatieve deel heb ik hier geleerd.” Op de vraag hoe dit precies in zijn werk gaat vertelt ze het volgende: “we krijgen iedere maand een foto opdracht en dit helpt mij om niet in dezelfde vormen te blijven hangen. Er komen allemaal verschillende technieken voorbij zoals: macro, portret, architectuur en landschapsfotografie.

Een echte autodidact

Op de vraag wat het belangrijkste is om een mooie foto te maken antwoord ze: “tijd, is de beste voorbereiding. Even snel een plaatje schieten, nee... aandacht en geduld leveren vaak betere resultaten op.” Klaartje heeft zichzelf al haar vaardigheden aangeleerd en werkt graag met Photoshop om zo haar eigen draai aan haar werk te geven. “Ik ben een echte autodidact” vertelt ze lachend. De toewijding die ze al jaren in haar foto’s stopt, zie je terug in de beelden die ze maakt.

Een kritisch oog

Ze mag dan door de fotoclub veel verschillende technieken geleerd hebben, ze heeft wel een eigen favoriete techniek en onderwerp. Klaartje: “het liefst fotografeer ik heel close, dus macro fotografie en ik heb ook een voorkeur voor natuurlijke beelden. Mijn stijl is compact, strak gekaderd en geen overbodige onderdelen. Het belangrijkste voor mij is dat de compositie klopt. Anderen schrijven me een gevoel voor trends, details en perfectionisme toe. Dit komt denk ik ook door de altijd kritische meekijkende leden van de fotoclub, hierdoor heb ik in de loop der jaren ook een kritische oog ontwikkeld”.

Inspiratie en boodschap

Het is de natuur waardoor Klaartje geleerd heeft om oog te hebben voor details. “Daarnaast heeft digital florist/fotograaf Bas Meeuws mij jaren geleden geïnspireerd om het project met bloemen en digitaal bewerken aan te gaan. Mede hierdoor ben ik steeds meer mijn eigen ideeën gaan creëren”. Klaartje heeft een nuchtere kijk op het leven. Op de vraag wat haar passie is, antwoord ze: “mooie plaatjes maken waarmee ik andere mensen blij kan maken”.

Haar favoriete werk

Klaartje vond het lastig deze keuze te maken, maar toch koos zij voor de White Hortensia. “Ik vind het mooi dat al die kleine tere blaadjes, een klein bloemetje vormen. Samen vormen ze een grotere bloembol. De bewerking die ik gedaan heb geeft luchtigheid aan het beeld, en het tere van de verschillende blaadjes komt hier goed tot uiting.”

Stylist Rosanne: “Laat de fotografie van Klaartje drukken op acrylglas. De werken worden gedrukt op hoogwaardig fotopapier en achter acrylglas (plexiglas) geplaatst. Met als resultaat prints van museumkwaliteit en een prachtige dieptewerking."

Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Klaartje Majoor!

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Ontdek het Werk aan de Muur tafelboek

Schrijf je in voor onze tips & tricks emails