Interview met beeldmaker Michael Valjak

De landschappen van Michael Valjak

Voor de Duitse Michael Valjak betekent fotograferen totale vrijheid. “Niets is heerlijker dan in de natuur te zijn en prachtige composities te bedenken,” zegt hij. We zijn benieuwd naar het verhaal van onze oosterbuurman Michael Valjak.

Als Michael terugdenkt aan zijn jeugd, herinnert hij zich de twee plaatsen die zijn fascinatie voor de natuur hebben gevormd. Aan de ene kant is het zijn geboortedorp in het noordelijke Zwarte Woud, en aan de andere kant de weelderige weiden en kale rotsachtige toppen van de Alpen, waar hij met zijn familie met enige regelmaat de vakanties doorbracht. Omringd door zoveel prachtige natuur was het voor Michael vanzelfsprekend om eens naar de camera te grijpen. “Als tiener kocht ik een analoge camera. Ik kon slechts zesendertig foto’s per rolletje maken, wat een relatief kostbaar was voor mij op die tijd. Dus elke foto moest daarom ook meteen precies goed zijn,” legt hij uit.

Het experimenteren begon voor Michael pas echt toen hij begin deze eeuw zijn eerste digitale camera kreeg. “Hiermee kon ik gelijk checken of de foto goed was en of er iets aangepast moest worden. Eindelijk hoefde ik niet meer lang te wachten op het ontwikkelen.”

Michael komt uit Neuss, een typisch Duits dorpje onder de rook van Düsseldorf. Tijdens zijn studie volgde hij een stage als specialist in de evenementen technologie, wat hem bracht naar het Duitse Rijnland. Deze verstedelijking maakte dat hij meer interesse begon te krijgen voor stadsgezichten, skylines en bijzondere architectuur. Terwijl Michael’s interesse veranderde, groeide ook de technologie op cameragebied. “Toen ik in 2012 voor het eerst een digitale spiegelreflexcamera in handen had, was ik gelijk enthousiast”, zegt Michael. “Uiteindelijk besloot ik me zich nog meer te verdiepen in deze hobby.” Zo gezegd, zo gedaan! In de jaren die volgden, verslond Michael tientallen gespecialiseerde boeken over verschillende aspecten van fotografie. Hij verdiepte zich in kennis van digitale beeldverwerking, vulde zijn technische apparatuur aan met een professionele camera inclusief allerlei lenzen en organiseerde fotografie-reizen.

Michael vindt het belangrijk om goede technische apparatuur bij zich te hebben zodat hij in alle weersomstandigheden kan fotograferen. “Want stel je voor dat je een prachtige waterval ontdekt en je mist de helft aan attributen,” lacht hij.

Vanaf het begin was het voor Michael duidelijk dat hij zich in zijn thematiek wilde focussen op natuur, landschap en stadsgezichten. Hij maakt jaarlijks meerdere fotoreizen en heeft op heel verschillende plaatsen al geweldige foto’s gemaakt. Of het nu de landschappen van Zwitserland, Toscane of Schotland zijn, of de stedelijke hotspots van het Rijnland zoals Keulen en Düsseldorf, Michael ziet overal spannende composities die het vastleggen meer dan waard zijn.

Michael blijft gerust urenlang op dezelfde plek om te wachten op de veranderende weersomstandigheden die over het algemeen van invloed zijn op het licht. “Als er dan aan het einde van de dag slechts een of twee goede foto’s zijn gemaakt, dan is het een geslaagde dag. Kwaliteit is voor mij veel belangrijker dan kwantiteit”, vertelt Michael. Wij geloven zeker dat zijn geduld de moeite waard is!

‘Ik vind het belangrijk om in al mijn foto’s een specifieke sfeer vast te leggen’, zegt hij. “Ik let op de kleinste details in de compositie en bewerk de beelden iets, zodat de kleuren perfect en samenhangend zijn, maar tegelijkertijd hun natuurlijke kracht behouden.”

Stylist Anouschka over de werken van Michael Valjak: "De fantastische landschapsfoto's nemen je weer even helemaal mee terug op vakantie van vorig jaar"
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Michael Valjak!

Uit de community