janet_edens

De originele schilderwerken van Janet Edens

In het hoge noorden woont onze Janet Edens samen met haar zoon (16) en dochter (19) jaar. Veelal schildert ze haar geliefde stad en de Martinitoren, en soms kiest ze ook voor portretten. Maar eigenlijk fabriceert ze altijd een kleurrijk geheel waar we heel vrolijk van worden.

Janet groeide op in een creatief gezin. “Mijn moeder is erg creatief en zij stimuleerde ons op jonge leeftijd al om lekker creatief bezig te zijn,” zegt ze. Janet is autodidact, en heeft het vak zichzelf aangeleerd. Ze maakt moderne en kleurrijke schilderijen waarin we kunnen zien dat ze zich laat inspireren door graffiti, pop-art en street art. “Vooral street art vind ik fascinerend,” voegt ze eraan toe.
Sinds een jaar werkt ze fulltime als groepsbegeleider in de gehandicaptenzorg en dit vind ze geweldig om te doen. In haar vrije tijd schildert ze de sterren van de hemel en daar mogen wij van meegenieten.

Eigenlijk heeft Janet altijd al een never ending drive om te creëren, dus was het voor de handliggend dat ze na de middelbare school linea recta naar de kunstacademie doorstroomde. “Ja, nou dat ging dus even anders,” begint Janet, “ik volgde een juridische opleiding en ging uiteindelijk werken met gedetineerden in het Gevangeniswezen.” Oh, oke. Dat ging dus ook heel goed, tot er uiteindelijk in 2011 een reorganisatie kwam en wat maakte dat Janet besloot een heel nieuwe richting op te gaan. “Ondersteund door het UWV ben ik begonnen met schilderen. ik maakte schilderijen en muurschilderingen bij bedrijven en particulieren.”

Het talent van Janet werd opgemerkt en ze werd populair. “De proefperiode die het UWV me bood verliep zo goed dat ik besloot definitief onder eigen naam hierin verder te gaan. Naast deze schilderwerkzaamheden werkte ik nog wel parttime in een winkel in de stad.”

Groningen

“Groningen is een heel gezellige en leuke stad. Er gebeurt heel veel, daarom is het voor mij een goede inspiratiebron.” Van de Martinitoren en de A-kerk maakt Janet foto’s en die gebruikt ze veel als basis in haar schilderijen. “Meestal werk ik aan meerdere schilderijen tegelijkertijd en hop ik van het ene werk naar het andere. Zo blijft het leuk, verveelt het nooit en krijg ik het beste resultaat.” Janet laat zich altijd leiden door haar eigen smaak. “Een schilderij is dan ook pas gelukt als ik het mooi vind.”

Stylist Simone over de werken van Janet Edens: "Janet's werken zijn heel kleurrijk en decoratief. Een werk van Janet in je interieur geeft een moderne twist in hippe kleuren."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Janet Edens!

Uit de community