Header-naambeeldmaker-1

De surrealistische wereld van Elianne van Turennout

Het begon ooit allemaal met een A4’tje en een HB-potlood. Elianne van Turennout (28) tekende er als kind graag op los. Toen ze elf jaar was, kocht haar moeder een digitale camera die Elianne mocht gebruiken. Er ging een wereld voor haar open.

In het dagelijks leven is Elianne postbode en woont samen met haar vriend en driejarig dochtertje in Groningen. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met fotografie en Photoshop en hoopt ze in de toekomst nog eens zanglessen te kunnen nemen. Je leest het goed; onze Elianne is een creatieve vogel die graag haar vleugels spreidt. Toch is dat niet altijd zo geweest.

Al vroeg wist Elianne dat ze fotograaf wilde worden. “Ik wilde de wereld laten zien door mijn ogen, en daardoor weer een bepaald optimisme terugbrengen in de wereld die soms wat verdorven lijkt.” Elianne groeide op in een vrij conservatief huishouden en hoewel het als een deugd werd gezien dat een meisje studeerde, was het eigenlijk wel de bedoeling dat ‘de man’ de kostwinner zou worden als dat mogelijk was. “Eigenlijk was mijn pad al voor mij bepaald. Ik zou laboratoriumtechniek studeren, want dat was door de ogen van mijn familie een teken dat ik een goed stel hersens heb en dan krijg je een goede man en kinderen om vervolgens huisvrouw te worden. Ik wilde niet thuis zitten, ik wilde werken zoals ieder ander. Dus ik ging naar de open dag van de opleiding die mijn ouders wilden, en op zich vond ik het wel interessant, maar het was niet mijn ding. Ik bedacht me; *wil ik daadwerkelijk dag in dag uit iemands pis onderzoeken om te kijken of diegene suikerziekte heeft?* Het antwoord was voor mij een duidelijke NEE!”

The introvert's safe space

Stiekem schreef zij zich in voor de opleiding Audiovisuele Productie, maar niet voor de opleiding die haar opgedragen werd. “Ik durfde nog niet te zeggen dat ik me met opzet niet had ingeschreven voor die andere opleiding en deed het af alsof het een slordigheid was. Oeps.. vergeten.”

Elianne had geluk, ze werd toegelaten op de opleiding van haar dromen. Ze heeft het succesvol doorlopen en verliet met een glimlach op haar gezicht en een diploma in the pocket de opleiding. Daar zijn wij van Werk aan de Muur natuurlijk heel blij mee!

We gaan weer even terug in de tijd naar het moment dat Elianne als elfjarig meisje de digitale camera van haar moeder in handen kreeg, want dit is waar het allemaal begon. “Klopt, zo begon het,” lacht ze. “Het was voor mij een magisch moment, want ik tekende eigenlijk altijd al en ik ontdekte dat fotografie iets heel anders was. Want in één druk op de knop kon ik de plaatjes maken die ik in mijn hoofd had en vanaf dat moment had ik het apparaat vaker in mijn handen dan mijn moeder.”

Lost knowledge

“In mijn tienerjaren was er veel discussie over de modellenindustrie en dat zij te mooi gemaakt zouden worden in Photoshop. Hoewel ik het ermee eens was dat er een onrealistisch beeld als realistisch werd neergezet, zorgde die discussie ervoor dat ik erg nieuwsgierig werd naar het fotobewerkingsprogramma. Zo begon ik op mijn vijftiende met Photoshop.”

The blue sea (square)

Inmiddels is te zien dat Elianne aardig wat skills heeft. Zo zien we in haar werken veel samengevoegde beelden wat maakt dat we haar werk surrealistisch zouden noemen. “Zelf beschrijf ik mijn werk als serieus,” begint ze. “Vaak wil men altijd lachen, terwijl er ook veel schoonheid in de serieuze momenten kan zitten. De echte bewerkingen zou ik inderdaad als surrealistisch realisme omschrijven. Het is niet echt, maar maar ik wel wel dat het als echt voelt, zoals mijn portretten.”

A day in 2021's office

“Phoe.. ik haal overal inspiratie vandaan,” is haar antwoord op onze vraag. “Soms uit muziek, uit mijn dromen, of soms door een film. Ik teken mijn ideeën uit of ik maak een moodboard van de kleuren, de emotie(s) en de sfeer die ik wil neerzetten. Zeker met beeldbewerking waar ik rekening moet houden met perspectieven, vind ik het wel prettig om het goed op te bouwen.” Als er dan eenmaal een goed opgezet plan is, dan gaat Elianne aan de slag. Ze bedenkt zich hoeveel afbeeldingen ze wil maken en verzamelt de beelden. Na wat beeldbewerking kan het zo zijn dat ze het werk even een paar dagen met rust laat zodat ze het goed kan laten bezinken. “Daarna check ik of ik tevreden ben of dat er nog wat bewerking nodig is.” Elianne is een perfectionist, dus het werk moet tot in de puntjes volledig perfect zijn. Dus pas als alles naar wens is, dan is het geschikt voor publicatie.

Stilleven en straat (Escher inspiratie)

We vragen naar haar favoriete werk en hierop geeft ze aan dat haar voorkeur uitgaat naar Stilleven en straat. Een inspiratie op het werk van MC Esscher. Een nachtelijk tafereel van een straat op tafel met sfeervolle stadsverlichting en een grote Delftsblauwe suikerpot op een stapel boeken die geleund staat tegen een karakteristieke oude stadswoning. En dat alles terwijl je een kaartspelletje speelt en de pijp die je rookt even opzij gelegd hebt. Het is een hele mond vol en als je deze omschrijving hardop zou voorlezen aan je buurman, dan zou hij je even scheef aankijken. Maar Elianne kan het maken. En het is tof! Heel tof zelfs! Net als het werk van onze grote held Escher. “Het is ook geïnspireerd door Escher en daardoor niet volledig uit mijn eigen fantasie voortgekomen,” legt ze uit. “Door het maken hiervan heb ik veel meer waardering gekregen voor Escher als kunstenaar. Het maken hiervan maakte dat ik in het wiskundige Escherbrein terecht kwam waar ik met allerlei lijnen moest werken en hoeken moest berekenen om het beeld goed tot stand te laten komen.”

Stylist Fela over de werken van Elianne van Turennout: "Surrealisme is mijn favoriet! Je raakt nooit uitgekeken op de leuke details."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Elianne van Turennout!

Beeldmakers