Het begon ooit allemaal met een A4’tje en een HB-potlood. Elianne van Turennout (28) tekende er als kind graag op los. Toen ze elf jaar was, kocht haar moeder een digitale camera die Elianne mocht gebruiken. Er ging een wereld voor haar open.
Al vroeg wist Elianne dat ze fotograaf wilde worden. “Ik wilde de wereld laten zien door mijn ogen, en daardoor weer een bepaald optimisme terugbrengen in de wereld die soms wat verdorven lijkt.” Elianne groeide op in een vrij conservatief huishouden en hoewel het als een deugd werd gezien dat een meisje studeerde, was het eigenlijk wel de bedoeling dat ‘de man’ de kostwinner zou worden als dat mogelijk was. “Eigenlijk was mijn pad al voor mij bepaald. Ik zou laboratoriumtechniek studeren, want dat was door de ogen van mijn familie een teken dat ik een goed stel hersens heb en dan krijg je een goede man en kinderen om vervolgens huisvrouw te worden. Ik wilde niet thuis zitten, ik wilde werken zoals ieder ander. Dus ik ging naar de open dag van de opleiding die mijn ouders wilden, en op zich vond ik het wel interessant, maar het was niet mijn ding. Ik bedacht me; *wil ik daadwerkelijk dag in dag uit iemands pis onderzoeken om te kijken of diegene suikerziekte heeft?* Het antwoord was voor mij een duidelijke NEE!”
“Phoe.. ik haal overal inspiratie vandaan,” is haar antwoord op onze vraag. “Soms uit muziek, uit mijn dromen, of soms door een film. Ik teken mijn ideeën uit of ik maak een moodboard van de kleuren, de emotie(s) en de sfeer die ik wil neerzetten. Zeker met beeldbewerking waar ik rekening moet houden met perspectieven, vind ik het wel prettig om het goed op te bouwen.” Als er dan eenmaal een goed opgezet plan is, dan gaat Elianne aan de slag. Ze bedenkt zich hoeveel afbeeldingen ze wil maken en verzamelt de beelden. Na wat beeldbewerking kan het zo zijn dat ze het werk even een paar dagen met rust laat zodat ze het goed kan laten bezinken. “Daarna check ik of ik tevreden ben of dat er nog wat bewerking nodig is.” Elianne is een perfectionist, dus het werk moet tot in de puntjes volledig perfect zijn. Dus pas als alles naar wens is, dan is het geschikt voor publicatie.
We vragen naar haar favoriete werk en hierop geeft ze aan dat haar voorkeur uitgaat naar Stilleven en straat. Een inspiratie op het werk van MC Esscher. Een nachtelijk tafereel van een straat op tafel met sfeervolle stadsverlichting en een grote Delftsblauwe suikerpot op een stapel boeken die geleund staat tegen een karakteristieke oude stadswoning. En dat alles terwijl je een kaartspelletje speelt en de pijp die je rookt even opzij gelegd hebt. Het is een hele mond vol en als je deze omschrijving hardop zou voorlezen aan je buurman, dan zou hij je even scheef aankijken. Maar Elianne kan het maken. En het is tof! Heel tof zelfs! Net als het werk van onze grote held Escher. “Het is ook geïnspireerd door Escher en daardoor niet volledig uit mijn eigen fantasie voortgekomen,” legt ze uit. “Door het maken hiervan heb ik veel meer waardering gekregen voor Escher als kunstenaar. Het maken hiervan maakte dat ik in het wiskundige Escherbrein terecht kwam waar ik met allerlei lijnen moest werken en hoeken moest berekenen om het beeld goed tot stand te laten komen.”