Justin Jumbotron beeldmakers

De Texelse taferelen van Justin

Velen fotograferen - tegenwoordig. De één krijgt het met de paplepel ingegoten en de ander ontdekt per toeval of uit noodzaak de camera. Dit keer vertelt de geboren en getogen Texelaar, Justin hoe zijn liefde voor fotografie én fotobedrijf op Texel is ontstaan uit bezigheidstherapie tijdens een depressie en de demotiverende woorden van een huisarts.

  1. Justin Sinner beeldmakerblog

Over Justin

WOONT Op Texel met vriendin, twee kinderen en twee katten WERKT als fulltime fotograaf GEK OP op het maken van stillevens en natuurlandschappen van Texel INSTAGRAM @justinsinner.nl

“Focus je niet op fotografie, daar valt immers niets mee te verdienen!”

Fotograferen vanuit een depressie

“Voordat ik in 2015 in een depressie terecht kwam, had ik nog nooit een camera aangeraakt,” vertelt Justin. “In die periode ging ik veel naar buiten om rust te vinden. Maar alleen wandelen vond ik saai, dus ik besloot een camera te kopen om onderweg wat te doen te hebben. Vanaf het eerste moment was ik hooked. Mijn huisarts zei destijds dat ik me niet moest focussen op fotografie, daar was immers niets mee te verdienen. Dat moet je mij niet zeggen natuurlijk, die uitspraak motiveerde mij om het tegendeel te bewijzen. Je zou kunnen zeggen dat die focus mij ook juist heeft geholpen met mijn depressieve gedachten.”

Lokale bekendheid

“Hoe meer foto’s ik maakte, tijdens mijn wandelingen, hoe meer ik mijn werk ging posten op sociale kanalen als Facebook en Instagram. Ik kreeg hierop heel leuke reacties van mensen en dat spoorde mij aan om meer te fotograferen en meer te delen. Uiteindelijk stuurde ik regelmatig foto’s van Texelse taferelen naar de plaatselijke krantjes en zo groeide mijn lokale bekendheid steeds meer. Dat heb ik geheel op eigen kracht gedaan. Ik ben autodidact, en heb dus geen workshops of opleiding gevolgd voor fotografie. Puur door het veel te doen, erover te lezen en video’s kijken over de techniek kun je goed worden. En door mezelf veel te laten zien in kranten, social media etc. kreeg ik steeds meer opdrachten, waar ik nu, na een lange adem, van kan leven.”

Alles Texel

“Veel fotografen focussen zich op een bepaalde expertise. Ik focus mij voornamelijk op Texel, waarbij ik verschillende onderwerpen fotografeer van interieurs van hotels en appartementen, woonhuizen die verkocht moeten worden tot mooie natuurlandschappen van onze omgeving. Daarnaast maak ik bedrijfsfilmpjes als gecertificeerd Drone-piloot met een drone. Daar houdt het echter niet op. Sinds kort maak ik bijvoorbeeld meer stillevens in mijn huisstudio en heb ik een website, sinnershoptexel.nl, opgezet waar je specifieke Texelse beelden kunt vinden. Dit jaar ben ik begonnen om 360-fotografie toevoegen aan mijn arsenaal. Ik heb mij voorgenomen om zo mogelijk elk jaar iets eigens of nieuws te maken en op die manier mijn bedrijf te laten groeien.”

Werken vanuit het hart

“Als ik mijn stijl zou moeten omschrijven, dat is dat voornamelijk heel kleurrijk met een uitgebalanceerd oog voor detail. Maar het belangrijkste is dat ik werk vanuit mijn hart en mij niet laat leiden door foto's of stijlen van anderen. Ik kijk op mijn manier naar de wereld, dat is wat ik wil laten zien. En niet mijn interpretatie van iemand anders werk. Daarom komt mijn inspiratie nooit vanuit andere personen. Ik kijk ook nooit bij collega-fotografen wat zij doen, op socials post ik alleen maar. Mijn inspiratie komt vanuit wat ik om mij heen zie.”

De meester aan het werk

“Texel is bij uitstek perfect voor natuurfotografie. Voor dit soort platen, bereid ik ook niets voor. Het enige wat ik doe, is erop uittrekken met mijn spullen en laat mij leiden door waar het oog op valt. Voor stillevens heb ik sinds kort een thuisstudio gebouwd in de tuin. Hier kan ik alles lekker laten staan en rustig werken. Hier en daar koop ik wat bij antiekwinkels, online of rommelmarkten. Van het geheel maak ik dan een leuke setting en speel met licht om een mooi werk te maken. Door het online te zetten en te bekijken wat verkoopt, leer ik dan weer wat men graag wil hebben en wat niet.

Om mijn stempel te zetten op het werk, heb ik mijn eigen nabewerking, die ik daarna per foto finetune. Omdat dit zo eigen is, deel ik mijn workflow ook niet met anderen. En aan dat nabewerken kan ik soms wel uren besteden aan één foto. In klantfoto's gaat natuurlijk minder tijd zitten. Maar foto’s die bijvoorbeeld op groot formaat afgedrukt moeten worden, zoals mijn werk op Werk aan de Muur, moeten perfect zijn, omdat je dan alle inconsistenties gaat zien. Ieder pixeltje ga ik na en haal eruit wat mij stoort.”

Rembrandt hangt ook geen eigen Werk aan de Muur

“Oef..Of ik een favoriet beeld heb? Nee! Ik vind mijn werk gewoon leuk om te doen, en haal regelmatig oud werk uit de shop zodat het up to date blijft. Oud werk vind ik vaak niet meer passen bij mijn huidige stijl. Ik heb ook geen werk van mezelf aan de muur. Zou een Rembrandt zijn eigen werk ophangen? Dat wil echter niet zeggen, dat ik niet trots ben op mijn werk. Integendeel! Maar misschien wel te bescheiden om mijn eigen werk zo pontificaal op te hangen.”

Leuk weetje over Justin: “Ik ben gek op muziek. Vroeger speelde ik dan ook in een band, maar de band heeft plaats gemaakt voor fotografie!”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Justin Sinner te gaan.

Je vindt de werken van Justin in de volgende collecties

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks