Lees nu het interview beeldmaker Karel Ham

De veelzijdige foto’s van Karel Ham

Al ruim dertig jaar is onze stadsgenoot Karel Ham fotograaf. Soms vliegt de Haarlemmer voor zijn werk heel de wereld over om de mooiste foto’s te maken in opdracht voor zijn klanten. Een droombaan. We zijn benieuwd naar Karel en drinken gezellig even een kopje koffie samen.

Kun je je het moment nog herinneren dat je besloot wat je later wilde worden? Karel zeker. “Het was op de middelbare school en ik wist vastberaden dat ik journalist wilde worden,” begint hij. Reden genoeg voor zijn leraar om Karel uit te dagen eens een leuk stuk te schrijven voor de schoolkrant. “Dus dat deed ik, maar daarna vertelde hij dat ik misschien toch maar beter voor fotografie zou kunnen kiezen.” Karel schreef zich in op de MTS voor fotografie te Den Haag en zo geschiedde.

“Sommige mensen worden geboren met talent en sommigen niet. In het begin bakte ik er helemaal niets van,” lacht hij. “Maar dat is uiteindelijk wel goed gekomen. Door veel te kijken en veel te doen kreeg ik steeds meer de kneepjes van het vak onder de knie.” Na zijn opleiding heeft Karel als fotograaf in diverse studio’s gewerkt. Inmiddels werkt hij bijna dertig jaar als fotograaf bij Studio Visions in Lisse. Een creatieve studio in het hartje van de bollenstreek alwaar ze behalve reclame en interieur fotografie ook veel botanische foto’s maken. En laat dát nu precies een mooie inspiratiebron zijn voor Karel’s vrije werk.

Karel houdt van het mysterieuze, het stemmige en de vergankelijkheid. En van zijn goddelijke vriendin, zoals hij haar omschrijft. Regelmatig neemt onze romanticus een liefdevol bosje bloemen voor haar mee en als deze bos na verloop van tijd langzaam begint met verwelken, dan begint voor Karel de pret. “Dan neem ik de bos mee naar zolder en laat ik het er drogen. Soms mag ik van mijn werk ook wel eens wat bloemen meenemen.” Zodra de bloemen gedroogd zijn, dan volgt er een pittige selectie want alleen de mooiste bloemen zijn geschikt voor Karels foto’s. “En dan bedenk ik een compositie met een passende achtergrond.”

“Per sessie maak ik meerdere composities en als ik ze in mijn computer selecteer, leg ik ze naast elkaar en kies ik voor de beste foto. Daarna ga ik er in de nabewerking nog even op los, net zo lang totdat ik tevreden ben. Soms ben ik na een periode niet meer tevreden en verander ik weer eens wat.”

In zijn shop bij Werk aan de Muur zien we meer dan alleen foto’s van bloemen. Voor wat betreft zijn oeuvre kunnen we opmaken dat Karel een reislustige kerel is. “Mede dankzij mijn werk ben ik op vele mooie locaties geweest,” zegt hij vol enthousiasme. “Soms vlieg ik de hele wereld over. Ik ben wel eens naar de caraïben geweest om er foto’s te maken van een superyacht, en ik heb vaak met mijn camera half uit een helikopter gehangen voor een goede foto. Dit zijn de krenten uit de pap en dan knijp ik mezelf wel eens even want dan bedenk ik me dat ik ook echt daadwerkelijk een wereldbaan heb!”

schreeuwende narcissen op zwart

Als we aan Karel vragen wat zijn favoriete werk is, dan denkt hij even na en zegt: “Ja, dat zijn de schreeuwende narcissen natuurlijk!” Het is een foto waarop we een vijftal narcissen zien. Het zijn geen doorsnee narcissen. Het zijn gedroogde narcissen waarvan er vier misschien wel ruzie hebben met de vijfde. De vijfde lijkt haast met de staart tussen de benen er tussenuit te willen knijpen. “Ik zie het als ruziënde narcissen, maar je kunt er uiteraard ook iets anders in zien,” zegt hij. “Het is ook maar net wat je erin wilt zien. Net als in wolken. De een ziet er weer iets anders in dan de ander.”

Strand in Positano

Voor Karel is kunst een veelzijdig en leuk gegeven. Hij is er dol op. Al weet hij ook dat men in Nederland anders over kunst denkt dan in menig ander land. “Zoals in Italië bijvoorbeeld. Daar eren ze de kunst meer dan bij ons. Bij ons wordt er aan alle kanten aan kunst en cultuur geknabbeld, maar dat zo zond. Kunst is eigenlijk ook de legacy naar de toekomstige generaties. Geniet van kunst, dat doe ik in ieder geval zeker. En ik denk dat te veel mensen daar vaak aan voorbij gaan. Als je goed kijkt en je fantasie meer laat spreken dan word je geestelijk rijker.”

Stylist Anouschka over de werken van Karel Ham: "Benieuwd hoe Karels werk er in jouw interieur uit ziet? Download onze gratis Werk aan de Muur app en hang het werk virtueel op zodat je goed kunt zien hoe het staat."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Karel Ham!

Uit de community