René Ladenius Digital Art Jumbotron beeldmakers

Digital art van René Ladenius

René Ladenius is fotograaf en digitale kunstenaar. "Ik blijf mezelf ontwikkelen en leer bijna dagelijks nieuwe technieken en trucs op het gebied van digitale bewerking." In dit interview lees je hoe gekomen is waar hij nu staat.

Over René

Naast het maken van digitale kunst werkt René ook als fotograaf. "Ik ben een enorme rugbyfan en ben webmaster van de Rotterdamse Rugby Club. Ik maak veel content voor deze website en social media", zegt René. De 57-jarige beeldmaker is al 32 jaar getrouwd en zijn kinderen zijn het huis uit. Hij werkt 3 dagen per week en heeft dus behoorlijk wat vrije tijd, waarin hij zoveel mogelijk leuke dingen probeert te doen.

Focus op digitale kunst

"Het begon allemaal ongeveer 12 jaar geleden toen ik begon met fotografie en veel reisde, waarbij architectuur en landschapsfotografie mijn voorkeur hadden", vertelt René. Tijdens de pandemie kon hij niet veel reizen en begon hij zich te concentreren op het creëren van digitale pop-art kunstwerken en collages met behulp van Photoshop. "Ik haal inspiratie eigenlijk overal vandaan en ik vind het een uitdaging om van iets bestaands iets nieuws te maken. Na veel proberen, experimenteren en uiteraard een aantal mislukkingen rolde er af en toe een werk uit waar ik best tevreden over was en die ik zo aan de muur zou hangen", aldus René.

Hoewel René in eerste instantie niet van plan was om digitale kunstwerken te verkopen op Werk aan de Muur, besloot hij er toch een paar te plaatsen. "Het bleek dat deze in de smaak vielen en dat er de ene na de andere verkoop als gevolg was." René richt zich nu meer op digitale kunst en heeft zijn fotografie naar de achtergrond geschoven. Inmiddels heeft hij een behoorlijke collectie kunnen opbouwen en heeft hij nog steeds genoeg inspiratie om regelmatig nieuwe werken te ontwerpen.

Inspiratie uit alles

René heeft een gevarieerde collectie van digitale kunstwerken, maar als hij zijn werk moest beschrijven, zou hij zeggen dat de werken het best onder de categorieën "popart" of "collagekunst" vallen. "Er zitten ook een aantal bewerkingen van de 'oude meesters' in de collectie en deze noem ik graag 'nieuwe meesters'." René haalt inspiratie uit alles, waaronder het afstruinen van musea of gewoon veel nieuwe dingen uitproberen. "Ik heb geen specifieke werkwijze of voorbereiding. Ideeën komen vaak spontaan op. Ik blijf mezelf ontwikkelen en leer bijna dagelijks nieuwe technieken en trucs op het gebied van digitale bewerking." Voor René is een werk nooit echt af: "Het is soms moeilijk om er een streep onder te zetten omdat het gewoon te leuk is om te stoppen met een werk waar je soms weken mee bezig bent. Het komt af en toe ook wel eens voor dat ik een bestaand werk op Werk aan de Muur vervang door een gereviseerde versie gebaseerd op nieuwe inzichten en technieken."

Zijn favoriete werk

René's favoriete werk is het kleurrijke beeld, de 'Air Jordan Graffiti'. "Het is moeilijk kiezen uit alle werken, maar als ik moet kiezen, dan kies ik voor een werk dat ik onlangs heb gemaakt. Ik wilde een kleurrijk beeld ontwerpen in een 'Street Art'-stijl met graffiti-elementen en ik denk dat ik daarin ben geslaagd."

Benieuwd naar al het werk van van René Ladenius? Bekijk hier zijn shop.

Uit de community

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks