aneke

Een kijkje achter de schermen bij Igwe Aneke

Vertel eens iets over jezelf en over jouw stijl.
Ik ben Igwe Aneke, een 34 jarige amateur fotograaf uit Ermelo. Net als veel amateur fotografen ben ik met fotografie in aanraking gekomen door voornamelijk foto’s te nemen tijdens vakanties en familiemomenten. In 2012 ben ik serieus met fotografie begonnen en heb ik mijn eerste spiegelreflexcamera aangeschaft. Met serieus bedoel ik bewust na te denken over zaken als compositie en wat je met je beeld wilt bereiken en alle technische aspecten zoals diafragma, sluitertijd en iso waarde.
All that remains door Igwe Aneke
Wat mij het meest in de fotografie boeit – en daarmee tegelijkertijd mijn stijl typeert – is de mogelijkheid om de dagelijkse realiteit om je heen in een andere vorm en staat weer te kunnen geven dan waar het menselijk oog qua waarneming toe in staat is. Denk aan de beweging van de sterrenhemel ‘s nachts of de beweging van wolken; zomaar enkele voorbeelden van dynamiek die een menselijk oog op deze manier niet kan waarnemen.
Ik heb een brede interesse qua disciplines maar heb een sterke voorkeur voor architectuur-, landschap- en nachtfotografie. Vooral nachtfotografie vind ik bijzonder. Met het vallen van de nacht komt een bepaalde dynamiek qua licht en reflecties tot leven die een scene drastisch kan veranderen.
Hoeveel tijd besteed je aan het maken van beelden?
Fotografie is voor mij een hobby naast mijn werk. Hoeveel tijd ik hieraan besteed verschilt dan ook. Zowel het fotograferen maar ook de nabewerking. In veel van mijn opnames zit ook de nodige voorbereiding; van het verkennen van de omgeving tot het bepalen van de optimale compositie en weers- en lichtomstandigheden.
Twilight door Igwe Aneke
Wat is je favoriete beeld?
Altijd een lastige vraag voor een fotograaf, maar als ik zou moeten kiezen dan valt mijn keuze op mijn opname getiteld “Facing the Crowd”. Met deze opname wilde ik zowel de hectiek van het dagelijks leven vastleggen, maar ook de angst of onzekerheid die individuen kunnen hebben zodra je ook maar een beetje afwijkt van de massa. Decor voor de opname was Amersfoort CS. Ik heb mijn camera op een statief gezet en meerdere opnames genomen. Uiteindelijk heb ik in de nabewerking met behulp van meerdere lagen de “massa” gecreëerd en met selective coloring (en wat geluk met de passerende dame in rode jas) het “individu”.
Facing the crowd door Igwe Aneke
Wie of wat is je inspiratie?
Mijn grootste bron van inspiratie is goed te kijken naar de omgeving om mij heen. Op basis van een idee probeer ik zoveel mogelijk informatie over een bepaalde locatie of onderwerp te achterhalen en vervolgens het initiele idee uit te werken tot een concreet concept. Ik haal ook veel inspiratie door het bekijken van werk van andere fotografen, maar primair begint het bij een idee wat ik heb voor een opname en dit verder uit te werken.
Wat doe je nog meer in het dagelijks leven?
Naast fotografie, wat een hobby voor mij is, werk ik in het dagelijkse leven als Marketing Manager. In mijn werk houd ik mij bezig met alles wat met online en internet te maken heeft. Van het ontwikkelen van online applicaties en creatieve marketing campagnes tot het uitvoeren van online advertentie campagnes.
Symphony door Igwe Aneke
Wat hebben we je niet gevraagd, maar moeten we wel van je weten?
Hoe ik gekomen ben tot het punt waar ik nu ben. Ik heb een erg diverse interesse en probeer mij dan ook op verschillende vlakken verder te ontwikkelen. Naast architectuur-, nacht- en landschapsfotografie haal ik ook voldoening uit strobist en urbex fotografie. Door deze diversiteit en de verschillende fotografische eigenschappen die dit met zich meebrengt heb ik mij technisch en creatief enorm kunnen ontwikkelen als fotograaf.

Uit de community