Interview Evelien

Inspireren en leren met Evelien

Een goede foto wordt gemaakt door een fotograaf met echte know-how. Evelien Oerlemans is zo’n fotograaf. De Tilburgse Evelien gaat namelijk niet alleen graag op pad met haar camera, nee, ze doet meer dan dat.

Ooit begon Evelien met een klein, fel roze cameraatje (analoog natuurlijk) en fotografeerde ze haar vriendinnetjes uit groep acht van de basisschool. “Fotograferen vond ik zo leuk, dat ik voor mijn vijftiende verjaardag een videocamera kreeg,” zegt Evelien. Toch merkte ze dat ze toch meer neigde naar fotografie, dus spaarde ze al haar zakgeld totdat ze haar eerste digitale camera kon kopen. “Dat was een Canon, en toen was ik echt niet meer te stoppen!” lacht ze.

Soms ging Evelien op pad met vriendinnen voor een fotoshoot. Andere keren ging ze langs de bloemist voor een mooie bos om vervolgens aan de slag te gaan. Een goede foto kan vaak nog nét wat extra’s krijgen door beeldbewerking, zo weet Evelien. Beeldbewerking komt soms negatief in het nieuws, doordat tienermeisjes zichzelf bijvoorbeeld twintig kilo lichter shoppen dan ze in werkelijkheid zijn en daardoor een vertekend beeld van zichzelf krijgen. Maar eigenlijk is beeldbewerking niet meer dan het verfijnen van een foto. Zoals bijvoorbeeld het verwijderen van storende elementen of oneffenheden, of de kleurstelling iets verfraaien. Evelien kon vroeger zo wel uren bezig zijn met haar bosje bloemen. “Al was dat soms niet om aan te zien,” lacht ze, “maar hier heb ik echt wel heel veel van geleerd. Fotografie en beeldbewerking zijn beide een kwestie van smaak. Wat ik mooi vind hoeft een ander niet mooi te vinden en andersom. Daarom blijf ik bij het fotograferen dicht bij mezelf, want als ik blij ben met het resultaat dan is het eigenlijk al een geslaagde foto. Vinden anderen mijn foto mooi, dan is dat extra mooi meegenomen!”

Na de HAVO ging Evelien naar het SintLucas voor de opleiding tot grafisch ontwerper en hier kwamen haar fotografie skills goed van pas, want fotografie was een vak binnen deze opleiding. “Dit was ook een van mijn favoriete lessen van de week. Tijdens mijn derde jaar besloot ik om naast mijn stage bij een reclamebureau ook een stage bij een fotostudio te doen. Ondanks dat ik geen specifieke fotografie-opleiding heb gedaan, heb ik wel veel les gekregen in fotografie. Ik denk dat het belangrijk is om de basiskennis van fotografie te hebben, maar het meeste leer je toch door het zelf te doen en te ondervinden.”

Zwanen met mist in de Biesbosch

Naast fotograferen schrijft Evelien al bijna een decennium lang een blog, namelijk Fotografille. Hierop deelt ze onder andere fototips, reviewed ze producten en legt ze beeldbewerking uit in Photoshop en Lightroom tutorials om zo anderen te inspireren. Zo werkt ze samen met diverse camera merken en andere merken in de fotografie. “Ik organiseer een a twee keer per jaar een fotografiewedstrijd waar honderden fotografen aan mee doen en waar ook zeker mooie prijzen te winnen zijn.” Reden genoeg dus om haar site in de gaten te houden!

Stylist Anouschka over de werken van Evelien Oerlemans: "Schotse Hooglanders zijn vandaag de dag helemaal hip. Super stoer in een industrieel interieur."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Evelien Oerlemans!

Uit de community