Interview Joost Verweij

Joost weet het zeker.

Helemaal onderin Zuid-Holland ligt een heel mooi en fotogeniek stukje Nederland: de Alblasserwaard. Beeldbank Alblasserwaard bevat tal van prachtplaatjes van deze regio. Joost Verweij is de creatief achter deze beeldbank. In zijn vrije tijd wandelt hij er graag met zijn camera in de aanslag en laat ons de pareltjes van het land zien.

Joost is 61 jaar en in het dagelijks leven werkzaam bij de overheid in een IT-functie. Als tiener heeft hij enkele jaren met een analoge camera gefotografeerd. “Ik was best fanatiek, al ging het fotograferen iets anders dan dat het nu gaat. Met een analoge camera en een filmrolletje moest je wel echt goed nadenken voordat je op het knopje drukte.” Dit zorgde ervoor dat zijn hobby als fotograaf even op een laag pitje kwam te staan. Die passie werd gelukkig weer aangewakkerd toen zijn zoon tijdens zijn grafische studie ook een stukje fotografie kreeg. “Het gevolg was dat we een aantal jaar samen op pad gingen en aan veel soorten fotografie hebben geproefd. Dit ging van natuur- en macrofotografie, naar architectuur en landschappen, portret- en straatfotografie tot aan documentaire fotografie.”

Om zijn kennis te verbreden sloot Joost zich aan bij een fotoclub. “Dit was voor mij een eerste stap. Ik heb daarnaast ook nog cursussen en workshops gevolgd en ben ook gewoon heel veel gaan fotograferen. Door de opdrachten die we kregen, fotografeerde ik buiten mijn comfortzone en dat was erg leuk en vooral ook heel leerzaam. Met als resultaat dat ik meer projectmatig werk aan een thema.” Zijn huidige project is het fotograferen van Alblasserwaard en wat dat betreft weet Joost het zeker: Alblasserwaard is een van de mooiste stukjes van Nederland.

“Want het is een veenweidegebied waarin nog veel kenmerken uit het verleden zichtbaar zijn,” zegt hij vol trots. We hebben stiekem even op Google Maps de satellietfoto’s bekeken en geven hem zeker groot gelijk. “Hier zijn dijken, veenstromen, polders, eeuwenoude boerderijen, lintbebouwing, heel veel kleine woonkernen en langs de rivieren is industrie. Dit vormt allemaal mijn werkgebied.” Joost heeft een lijst gemaakt met alle locaties binnen de Alblasserwaard die hij van plan is om op termijn te fotograferen. “Dit zijn dan bijvoorbeeld de cultuurhistorische aspecten van het gebied. Maar los van het lijstje fotografeer ik op gevoel want vooral in de polderlandschappen moet je kunnen aanvoelen welke foto’s wel en niet mooi zullen worden.”

Veel van zijn vrije tijd gaat naar zijn hobby fotografie, en omdat hij in de IT werkt, heeft hij ook verstand van websites bouwen. “Het fotowerk van mijn project is onder de naam Beeldbank van de Alblasserwaard opgenomen op de website.” Hier tref je alle foto’s die hij heeft gemaakt van de Alblasserwaard.

Stylist Annet over de werken van Beeldbank Alblasserwaard: "Joost weet de Alblasserwaard als karakteristiek stukje Holland vast te leggen."
Benieuwd naar alle werken? Bekijk hier alle werken van Beeldbank Alblasserwaard!

Uit de community