Oscarving Jumbotron beeldmakers

Oscar en zijn kunstwerken van oude boeken

Oscar is afgestudeerd als hersenwetenschapper en psycholoog. Nu maakt hij kunstwerken van oude boeken. En als hij niet in boeken snijdt, schrijft hij ze zelf. Zijn inspiratie is begonnen in het huis van zijn opa, waar hij als kind tussen de eeuwenoude boeken dwaalde. Met zijn kunst brengt hij oude en dierbare herinneringen weer tot leven. Vandaag nemen we je mee in zijn verhaal.

  1. Oscarving beeldmaker vierkant

Een halve bibliotheek

Mijn opa was een man van wetenschap, kunst, en vele andere interesses, net als ik. Zijn huis was een halve bibliotheek. Kamers vol boekenkasten om in te verdwijnen. Boeken van wel meer dan 200 jaar oud. Als kind snuffelde ik stiekem tussen de kasten. Ik sloeg alle soorten exemplaren open: prentenboeken met tropische vogels, encyclopedieën uit een andere tijd, boeken over Picasso, Monet, Matisse, maar ook boeken over de koude oorlog, horlogereparaties, tuinieren en ga zo maar door. De illustraties fascineerden me het meest. Ik begon te fantaseren hoe het zou zijn om door de boeken heen te kunnen kijken, alle afbeeldingen tegelijk te aanschouwen, in een oogopslag. Op een dag besloot ik om van mijn fantasie werkelijkheid te maken en zette een scherp mesje in een goedkoop onbelangrijk boek. Het voelde heerlijk, recht naar beneden, dan weer schuin, diep in het papier, zodat alleen de illustraties overbleven. Hier ging ik iets mee doen!

Opgestapeld in mijn huis

Een vriendin raakte ontroerd toen ik haar mijn eerste werk liet zien. Een goed teken: nu wist ik dat ik iets in handen had om mensen mee te raken. Na het overlijden van mijn opa zaten we met duizenden boeken opgescheept. Die konden we niet allemaal bewaren. Ik heb een dag lang, van 's ochtends vroeg tot ’s avonds laat, alle boeken doorgebladerd. Als de inhoud me beviel, gingen ze mee in een doos. Die dozen staan nu opgestapeld in mijn huis. In plaats van de boeken weg te gooien, zoals met veel boeken gebeurt sinds de digitalisering, geef ik ze een tweede leven. Ik maak er kunstwerken van, niet alleen om de boeken levend te houden, maar ook de herinneringen aan een andere tijd. Ik struin kringlopen af en leer van andere kunstenaars om met diepte, betekenis en silhouetten te werken. Ik groei nog steeds als kunstenaar.

“We leven in een digitaal tijdperk. De meeste oude boeken blijven tegenwoordig in boekenkasten staan, worden naar een kringloop gebracht en uiteindelijk vernietigd. Ik geef de boeken een tweede kans.”

Zelf zou ik mijn stijl ‘Conceptisme’ noemen

Vanuit kunsthistorisch perspectief gebruik ik een mix aan ideeën die ik heb geleend van het kubisme, abstractie, suprematisme en dadisme. Door de mix van kleuren, dieptes en lijnen word je vanzelf door het boek geleid. Zelf zou ik mijn stijl ‘Conceptisme’ noemen, een woord dat ik zelf heb bedacht. In plaats van een onderwerp, emotie, tijd of thema uit te lichten, laat je alles van een concept in een keer zien. Je aanschouwt het concept als geheel, in een oogopslag. Ik hoop daardoor mensen aan het denken kan zetten. Voor ik begin blader ik de boeken door en lees ik hier en daar een stuk, om mezelf in het onderwerp onder te dompelen. Vervolgens breid ik mijn onderzoek uit: ik google, kijk documentaires en lees artikelen. Daarna begin ik met schetsen op een tekenblok. Alle associaties en ideeën schets ik op papier. De winnende schets zet ik vaak op de eerste pagina van het boek. Toch bepaalt het boek uiteindelijk zelf. Als ik begin te snijden in een boek word ik vaak verrast door iets dat ik, ondanks mijn grondige onderzoek, toch nog niet had gezien. Het is leuk en spannend daar flexibel mee om te gaan. Uiteindelijk is kunst maken een kwestie van intuïtie.

Een tweede leven voor het boek

Mijn favoriete werk is een boek over de middeleeuwen. Het is een boek van mijn opa, dat hij jaren geleden gelezen moet hebben. Nu ben ik, zijn kleinzoon, er mee aan de slag. Het verstrijken van de tijd fascineert me. Mensen overlijden, kunstwerken worden geboren. Het liefst zou ik alle perspectieven tegelijk laten zien, zoals de Grand Canyon miljoenen jaren van aardse geschiedenis blootlegt, op elkaar geperst in verschillende steenlagen. Ik heb een kubistisch kasteel geschetst op de eerste pagina van het boek over de middeleeuwen. Het kubisme laat namelijk een voorwerp vanuit meerdere perspectieven tegelijk zien. Zo heb ik het boek een tweede leven gegeven en een herinnering aan mijn opa gecreëerd.

Omtoveren tot een mooi kunstwerk

Mijn droom is om dit in de toekomst ook voor anderen te kunnen betekenen. Soms hebben mensen een mooi boek in hun kast liggen dat ze niet weg kunnen doen, maar waar ze ook niet meer in kijken. Bijvoorbeeld een boek uit je studententijd, of een andere periode in je leven. Voor hun wil ik het boek omtoveren tot een mooi kunstwerk. Zodat er leven in blijft zitten, de dierbare herinnering zichtbaar wordt, en de emotionele betekenis niet verstoft in de boekenkast, maar wordt omgezet in kunst.

Stylist Eileen: “Het gelaagde van de werken van Oscar komen super tot hun recht op het materiaal acrylglas. Je creëert hierdoor een mooie dieptewerking en ziet alle details van de werken haarscherp.”

Benieuwd naar meer? Klik hier om naar de shop van Oscar te gaan.

Bekijk meer beeldmaker interviews

Zo helpen we je bij het vinden van je droomwerk

Bezoek onze online studio

Bestel een cadeaubon

Schrijf je in voor tips & tricks